• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Å SNAKKE SEG SELV NED

2.august 2016

Hva er denne greia med at vi alltid skal snakke oss ned? Aldri tro at vi er noe og følge janteloven til punkt å prikke?

Hvor ofte har du ikke sagt til deg selv at det ikke en gang er vits i å prøve, fordi du ikke får det til uansett? At du står å ser deg selv i speilet og bevistgjør deg selv over alle feil du finner med deg selv? At du tenker at ingen liker deg når du møter nye mennesker?

Ja, du kan finne feil, redigere og retusjere, men til syvende og sist er det kun måten du ser deg selv, og snakker til deg selv som avgjør hvordan du har det. Det du sier til deg selv er det som blir sannheten for deg, og det du velger å fokusere påvirker hva du tenker i de ulike situasjonene. Fokuser heller på det du liker når du ser deg i speilet, og du vil gå ut med en helt annen følelse enn om du kun ser etter feil!

I idrettspsykologien rettes mye fokus mot den indre dialogen – altså hva en sier til seg selv i ulike situasjoner eller i løpet av en dag. Her deles som regel dialogen inn i å ha en instruerende funksjon (instructional self-talk) eller en motivasjonell funksjon (motivational self-talk). Eksempel på en instruerende selvsnakk kan være at du bryter ned oppgaven du har forran deg og lager instrukser som du sier til deg selv for å gjennomføre oppgaven. Eksempler på en mer motivasjonell selvsnakk kan være at du sier til deg selv at ¨du klarer å gjennomføre dette – du vet du kan¨ hvos du gjør noe du syns er vanskelig. Dette er vel og merke positive former for selvsnakk, altså at du setter fokus på det positive og at du kan klare det.

Å snakke seg selv ned er derimot en svert negativ og ikke minst destruktiv form for selvsnakk. Eksempel på dette er som jeg nevnte over å si til deg selv at du er stygg, at du ikke klarer og at andre er mye flinkere enn deg. Men hvordan skal en slik måte å se seg selvkunne hjelpe oss noen vei eller ta oss nærmere målene våre? Det er jo kun med på å ødelegge mestringstroen vi har i en oppgave, noe som igjen vil føre til at det er mye lettere å gi opp. Ikke minst vil det føre til at du får en mye dårligere selvtillit og de fleste opplevelser blir mye dårligere enn de kunne vært, fordi du heller fokuserer på det negative med deg selv og situasjonen enn det positive som er tilstede.

ALLE studier peker på at de som når langt gjør nettopp det motsatte av gjennomsnittsnordmannen., for eksempel studier på toppledere (ref: Smith et al, 2010) eller eliteutøvere (ref: Orlick et al, 2001) De tørr å si til seg selv (og andre) at nettopp de kan dette, at de er noe og at de kommer til å få det til det de bestemmer seg for. De bruker en positiv indre dialog der de fokuserer på de som er positivt både med seg selv og situasjonen, og på mulighetene i en situasjon heller enn begrensningene.

Hvorfor fortsetter vi da å jobbe mot oss selv med å snakke oss ned når vi vet med sikkerhet at dette er noe som kan hindre oss i å nå målene våre, eller å realisere drømmene våre? Eller rett og slett å bare er en begrensning for hvor bra vi har det med oss selv, eller generelt i livet?

Kanskje du skjønner det er på tide å endre dette, men vet ikke helt hvordan? Da stemmer jeg for at du tar deg noen minutter og tester denne metoden for en litt mer konstruktiv tankeprosess:

1. tenke gjennom hvordan du snakker til deg selv i ulike situasjoner og skriv det gjerne ned underveis. – For eksempel: Hva sier du når du ser deg selv i speilet? Eller er i en situasjon du må prøve noe nytt og skummelt? Eller når du er sammen med folk du ikke kjenner så godt eller vil imponere?

2. Etter du har blitt litt mer bevist over hva du forteller deg selv i disse situasjonene kan du tenke gjennom om denne slevsnakken gjør at du kommer deg nærmere å ente nå målene dine og hvordan denne måten å snakke til deg selv på gjør at du føler deg og hvilke følelser den trigger – For eksempel: får du lyst til å gjøre oppgaven forran deg når du sier til deg selv at du uansett ikke klarer eller at andre klarer gjøre den mye bedre enn deg? Eller gjør det at du sier til deg selv at du ikke er bra nok og at andre ikke liker deg deg mer nervøs, slik at du vertfall ikke imponerer de du ønsker? Eller gjør det at du føler deg bra med deg selv når du kun står å påpeker feilene du ser på deg selv i speilet? (I guess not..)

3. Tenk gjennom hvilke gode sider/egenskaper du har som kan hjelpe deg i de samme situasjonene, og skriv ned hvilke positive ting du heller skal tenke på/si til deg selv i de samme situasjonene. Om det er vanskelig å selv se hva du gjør bra i ulike situasjoner kan det være fint å spørre noen du er trygg på om deres ærlige mening på dette. – For eksempel: Når du ser deg i speilet, fokuser heller på de delene av kroppen/utseendet ditt du faktisk syns er ganske fint, eller som andre bruker å gi deg komplimenter for, og drit i å se på det du mener burde vært annerledes. Har du et fint smil så se på det da, og drit i om du syns håret kunne vært tykkere og blankere. Bruk de sterke sidene dine til en fordel, og heller rett fokus mot dem ved å fremheve dem, heller enn å møte andre med å si ¨i dag er jeg sååå stygg på håret¨. De fleste ville ikke en gang tenkt over håret ditt om du hadde gitt dem et stort smil når du møtte dem! – Et annet eksempel kan være i utrygge situasjoner: relater det heller til liknende situasjoner det du har klart liknende oppgaver, eller gått gjennom noe du ser på som værre eller mer krevende. Hvorfor skulle du ikke klare denne oppgaven når du klarte det? Drit i å fokusere på det du har gjort feil tidligere. Vi må gjøre feil for å lære og å bli bedre, og nettopp fordi du har gjort en feil på dette tidligere vet du hvordan du kan unngå det nå!

Du akn så utrolig mye mer enn du tror, men får å komme dit du vil og å ha det så bra som du har muligheten til MÅ du rette fokus mot det du har, og det som er positivt heller enn det du ikke har og det negative. ¨Snakk til deg selv som om du skulle snakket til din beste venn¨


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now