• Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

DE VANSKELIGE HVILEDAGENE

12.august 2016

Alle snakker om hvor viktige hviledager er, forteller andre at de ikke vil få resultater om de ikke hviler nok, og sier at ¨selvfølgelig fortjener du en rolig dag når du trener så hardt ellers¨. Men hvor mange følger disse rådene selv? Hvor mange klarer å ta hviledager fra trening med GOD samvittighet, uten å stresse med at de egentlig burde trene eller gjøre noe annet ¨fornuftig¨?

Jeg kan selvfølgelig bare snakke for meg selv her, men jeg vet hvor lett det er å gi råd til andre, men hvor vanskelig det er å følge de samme rådene selv. Jeg vet hvor viktig det er med hvile for at kroppen skal ha det bra, likevell klarer jeg å få det for meg at jeg ikke hat lov å hvile med god samvittighet på lik linje med alle andre. Er det noe som henger igjen fra spiseforstyrrelsen for min del er det nok nettopp dette. Det er fortsatt vanskelig å ta bare ligge på sofaen, se en serie og slappe av med god samvittighet og ro i kroppen. Det kommer seg, og jeg klarer det i blant, men jeg skal ikke legge skjul på at det er vanskelig til tider. Bloggen har derimot hjulpet meg mye, fordi jeg klarer å sette meg ned, koble av og gå inn i en boble der jeg bare sitter i min egen verden å skriver, og plutselig har maaange timer gått.

Det jeg derimot har blitt flink på er å hvile mer fra trening, noe som virkelig har gitt resultater, både i form av at jeg køfter tyngre, løper raskere og ikke minst har energi og tid til andre ting i livet. Ved å planlegge inn treningsfrie dager der jeg heller fokuserer på andre ting er det lettere å faktisk gjennomføre dem enn om jeg tenker før ukestart at ¨hvertfall en av dagene denne uka skal jeg droppe trening, jeg bare kjenner på kroppen hvilke dager den er sliten og har behov for dette¨. Da ender det somregel med at jeg overkjører kroppens signaler og tenker at ¨jeg er ikke sååå sliten¨, dermed utgår de treningsfrie dagene og jeg ender opp med å gå på en stor smell. Jeg har virkelig ingen fasit på hvordan det skal bli lettere å å tro på at en selv ¨fortjener¨ å slappe av og koble ut, slik en unner alle andre, men her er vertfall mine beste råd til å klare å ta dager der du ikke trener, men lar kroppen hvile ved å fokusere på andre ting: 1. Skriv en liste over HVORFOR hvile er viktig for kroppen. Hvilke fordeler får en med en utvilt og restituert kropp?

 • For det første har vil du merke stor effekt på både styrken, hvor lette/tunge beina er (om du sykler/løper) og ikke minst energinivået de kommende treningsøktene.

 • Det å presse gjennom treningsøkter med en sliten kropp gjør faktisk mere skade enn utbytte. Trening er stress for kroppen, og om du også har mye stress ellers i hverdagen gjør at treningen blir å legge til stress på stress, slik at du går rundt med kroppen ien konstant ¨stressmodus¨. Å være i denne over tid har vist seg å ha en rekke negative effekter på blandt annet hormonbalansen i kroppen, noe som videre påvirker fertilitet, stoffskifte/fettlagring, appetittregulering osv. I verste fall ser en at for mye stresshormoner i kroppen kan føre til en tilstand en kaller ¨binyretretthet¨. Altså en GOD grunn til å roe litt ned og la kroppen hente seg inn igjen!

 • På lengre sikt vil sjansen for å holde seg skadefri mye større, og du slipper i større grad å alltid ha småvondter her og der til en hver tid, eller konstant støle muskler.

 • Hvor mange ganger opplever vi ikke å bli sur og grinete de dagene vi er trøtte og slitne? Hva om du kan ungå dette ved å bli flinkere på å hvile? 2. Legg opp til å ha de treningsfrie dagene de dagene du vet det kommer til å skje mye annet

 • På denne måten holder du tankene over på noe annet, og stresset over å ikke ha trent den dagen rekker ikke å ¨feste¨ seg i hodet. Jeg regner med du innerst inne har mål om å bli god også på andre ting enn treningen, og dette er virkelig den rette dagen å jobbe med disse på.

3. Restitusjonsaktivitet

 • Helt ærlig mener jeg det ville vært bra for de fleste å kunne ta livet helt med ro en dag, fikse litt småting inne, se en serie, være sosial og bare ta det med ro, men jeg vet og at dette kan være vanskelig, og om du bare ligger å stresser deg opp og føler deg jævlig der du ligger på soffaen har hvilen lite effekt. Det at kroppen er stressa påvirker hormonbalansen i kroppen, slik jeg nevnte på punkt en, og da har desverre også hvilen mindre nytte.

 • Innenfor idrettspsykologien snakker Hassmeén & Hassmeén om tre former for restitusjon: Aktiv, passiv og interaktiv resitusjon. Den passive restitusjonen er det mange forbinder med restitusjon, nemlig å hvile, sove og spise riktig etter at en har tatt seg ut. Den aktive restitusjonen handler derimot om å bedrive aktiviteter med lav intensitet, for eksempel å gå en tur, drive mobilitetstrening, massasje/foamrulle, yoga, rolig svømming osv. Generelt aktivitet som foregår i så lavt tempo, og gjerne som belaster andre muskelgrupper enn de du belaster mye på trening. Slik aktivitet kan være med på å fremme restitusjonen via økt blodgjennomstrømning til musklene. MEN det er viktig å ikke overdrive denne, for da vil aktiviteten bryte mer ned enn den bygger opp. Skal du gå en tur bør den ikke være for lang, og skal du svømme skal du ikke ha et tempo som gjør at du blir annpusten!

 • Jeg synes her at det å gå en rolig tur SAMMEN med noen eller med en podcast på ørene (aller helst @treningspodden av Shapeup) er det beste alternativet om jeg ikke klarer holde meg i ro. Her får jeg både sosialt input om jeg går med venninner, eller massevis av inspirasjon og kunskap dersom jeg går og lytter til podcast. Hva er vel bedre enn å slå flere fluer i en smekk?

4. Vær sosial! (interactive restitution)

 • Slik jeg nevnte i punkt 3 har de innenfor idrespsykologien fokus på ulike former for restitusjon. Den ¨interaktive restitusjonen¨ går ut på å fylle energilagrene via input fra andre kilder i det sosiale nettverket en har, aller helst fra kilder utenfor idretten. Dette kan være å enten møte venner en har utenfor idretten, drive med kreative hobbyer som å tegne, sy, spille instrumenter etc, lese bøker eller å nyte tiden med famile og de en er glad i.

5. bruk de treningsfrie dagene til å bygge opp energilagrene på flere nivåer

 • Bygg opp energien og motivasjonen til de neste dagenes trening ved å sette deg ned å se hva du ønsker å bli bedre på, skriv deg mål og lag planer for hvordan du skal trene for å nå dem. Tenk også gjennom at du ved å ta det rolig i dag vil ha mer energi til å gjennomføre treningen bedre i morgen. Motiver deg det lille ekstra ved å lukke øynene og se for deg at energien lagres i musklene, og at du vidre må holde den der til neste dag. Jeg kan love deg at det kribler i beina etter å komme igang dagen etter!

 • Siden du uansett har tid til overs kan du likegjerne lage masse god og næringsrik mat du både fyller energilagrene med denne dagen, men som også gjør det lettvint å få i seg nok, og bra energi de dagene som er mer travle fremover. Lag energibarer som er lette å ta med på farta, middager du kan slenge i fryseren, matpakker eller bare digge boller eller muffins om du vil ha litt ekstra kos (hvis noen vil ha oppkrifter kommer jeg gjerne med noen av mine favoritter!)

 • Et annet alternativ her er å gjøre unna husvasken eller jobb du ellers ville stresset med å få tid til. Da får du både fjernet marken i rumpa og kan sette deg i sofaen og nyte synet av det rene huset mens du koser deg med kun avslapping i etterkant.

 • Legg på nye selngeklær, barber leggene, ta på en god bodylotion og kanskje ta en hårkur? Lite slår følelsen av å legge seg ren, sove godt og å våkne opp uthvilt dagen etter!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now