• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

DET EVIGE JAGET

17.september 2016

Du vet det jaget inni deg? Det jaget som gjør at du ikke klarer å sovne om kvelden fordi du ligger å tenker, planlegger og bekymrer deg over hvordan i huleste du skal bli bra nok og please alle? Det jaget som gjør at du våkner superstressa lenge før alle andre fordi du må rekke å gjøre alt så innmari mye bedre enn alle andre den dagen? Det jaget som gjør at du alltid sier ja til å ta den ekstra jobbingen, fordi du har så lyst til at alle skal like deg på jobben? Det jaget som gjør at du sitter 12 timer på lesesalen, selv om kroppen skriker etter næring og søvn? Det jaget som gjør at du er så sliten at du ikke lenger orker å smile på ekte – men gjør det likevell fordi du ikke vil fremstå som sur? Det jaget som gjør at du sier ja til å møte venninner som spørr om å finne på noe til en hver tid, selv om du er sliten og vil være alene, fordi du er redd for at de skal baksnakke deg? Det jaget som gjør at du sminker deg i en time før du går ut av døra, fordi du er redd for at andre syns du er mindre pen uten all sminken? Det jaget som gjør at du står en ekstra halvtime på kjøkkenet og legger opp maten fint slik at du kan legge bilde på Instagram, og alle kan se hvor flink du er til å både spise sunt? Det jaget som gjør at du drar deg på trening for å trene styrke, selv om du egentlig bare vil gå deg en lang tur ute i høstlufta, bare fordi alle andre mener at en bør trene styrke? Det jaget etter å gjøre mamma og pappa stolt, fordi du tror de er mindre glad i deg om du ikke gjør det du tror at de forventer av deg? Det jaget som gjør at du leser blogger å magasiner, slik at du vet hvilke klær du bør kjøpe for å ¨passe inn¨ og være trendy? Det jaget som gjør at du aldri kan legge bort mobilen, fordi du er livredd for å gå glipp av en ny update på snapchat eller Facebook?

Når er det bra nok? Aldri. Etter hvert mål er nådd står et annet for tur. Du må hele tiden jobbe og holde vedlike beviset for deg selv og andre om at du er bra nok gjennom prestasjonene dine, selv om tanken var at alt skulle bli så bra bare du fikk til dette. Da skulle du endelig fortjene å slappe av litt.

Du fortsetter å pushe deg selv til det ytterste, jobber på hver eneste dag, men kommer samtidig ingen vei. Det blir jo aldri bra nok.

Begynner du ikke å være sliten? Hadde det ikke vært godt hvis noen sa du ikke trenger å leve sånn? At du kan være fornøyd med det du har fått til? At det er mulig å kjenne ro langt inni margen, selv om du heller prioriterer en rolig kveld hjemme, heller enn å ut å være sosial?

Det er alt for lett å bare kjøre på, fokusere på å prestere på områder andre kan se og verdsette. Men hva betyr disse prestasjonene om du aldri klarer å akseptere deg selv for den du er uansett? Eller at du aldri virkelig tørr å føle – verken på gode eller vonde følelser? At alt bare går i en jevn dur der du alltid har noe å henge fingrene i? Jaget gjør deg utslitt og er ikke holdbart over tid. Kroppen din tappes helt for krefter og du vil etterthvert gå på en smell. Følelsen av å aldri være bra nok fører til at det er vanskelig å slå seg til ro med noe som helst. Vet du hva? Det trenger ikke være sånn. Du trenger ikke å konstant jage etter å stadig prestere bedre. Det du derimot trenger å jage etter er tryggheten på deg selv. Tryggheten på at du er verdt noe, uansett om du har rukket å løpe ei mil, lese alt av pensum, møte to venninner, bake rundstykker, passe barna, oppdatere deg på sosiale medier, være engasjert i samfunnet, jobbe frivillig, jobbe litt ekstra som ekstravakt, gå tur med hunden, trene styrke og sette ny pers hver gang. Tryggheten på at valgene dine er gode hvis de føles riktige for deg – uavhengig av hva andre måtte mene om dem eller forvente at du velger.

Men hvordan finner en denne tryggheten da? 1. Tørr å kjenne etter: hva er det som gjør DEG glad. – ikke bare at du føler deg rolig fordi du har gjort andre fornøyd, men hva som virkelig gjør deg glad, som får deg til å smile bare av tanken og som virkelig gjør at du blir engasjert?

2. Tenk etter: hvordan ville en ideell dag vært for DEG? – hvis du legger bort hva andre måtte mene at er viktig å fylle dagene sine med, hvordan ønsker du at hverdagen skal se ut? Jobber du med denne jobben eller går dette studiet fordi DU vil det, eller fordi andre har tenkt at du passer til å jobbe med dette, eller forventet at du tok en slik utdanning?

3. Vær bevist på hva DINE meninger er når du er i en diskusjon, og ikke tenk at andre alltid har mer rett enn deg, og kan mer enn deg. – kunnskap er ofte noe subjektivt, og det finnes ikke et fasitsvar med to strek under. Hva du skulle mene om noe er ikke nødvendigvis feil selv om andre kanskje noe mener noe annet, dere har bare ulike perspektiv på ting! Dette kan komme av at dere har ulike erferinger, eller ulike påvirkeningskilder.

4. Legg prestasjoner til side, og kjenn at du betyr noe, uavhengig av hva du gjør, men heller for hvem du er. – Denne er tricky, men prøv å spørr de du stoler på hva de liker med deg som person, altså ikke hva du gjør, men for egenskapene dine. Er du snill, omtenksom eller kreativ? Kanskje du er en humørspreder elle rutrolig morsom? Eller ansvarlig og strukturert? Uansett vil det å få en bekreftelse på egenskapene dine kanskje hjelpe deg med å slå deg mer til ro med at du har mange gode sider, og da er kanskje ikke alle de tingene du er mindre god til like viktige lenger. Du tenker jo at andres gode egenskaper veier opp for deres negative, og hvorfor i alle dager skulle det være andre regler for deg her?

Uansett hvor hardt du prøver, kan ikke kontrollere hva alle andre skulle mene om deg, MEN du har makten til å kontrollere hva DU tenker om deg selv, og i bunn og grunn er det mer en nok for å kunne har det veldig mye bedre!¨


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now