• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

DU TRENGER FAKTISK IKKE GÅ PÅ TRYNET FØR DU TØRR Å UTFORSKE HVA SOM VIRKELIG BETYR NOE FOR DEG

I Dagens samfunn er det mer og mer snakk om det å ¨jobbe i tråd med sine verdier¨, ¨å velge i tråd med sine verdier¨, men hvorfor skal du ta deg bryet med å finne ut av dine verdier? Og hvordan kan du egentlig finne ut av dette? La oss starte om hvordan verdiene våre kan påvirke både motivasjon og følelse av mening i livet. En motivasjonsteori som inkluderer viktigheten av verdier er Eccles og medarbeideres ¨expectancy-value-modell¨ (senere Wigfield m.fl, 2009). I denne modellen skiller de mellom fire ulike ¨typer¨ verdier, nemlig: 1. nytteverdi: Nytten det kan ha å jobbe mot denne verdien. For eksempel legge i mye innsats i skole fordi du vet det tjener deg på sikt, eller å vaske huset fordi det er hyggeligere å være der når det er rent. Det er på ingen måte noe galt å jobbe mot nytteverdien, hvis det for eksempel er for å ta en utdanning DU virkelig ønsker er det jo selvfølgelig fornuftig å jobbe mot nytteverdien her. Men om du jobber med skole fordi alle andre mener at dette er noe nyttig for deg og noe du burde gjøre blir saken en litt annen, da jobber du jo heller for å please dem, enn for å please deg selv! 2. personlig verdi: Denne verdien knyttes til din identitet. Hvis en aktivitet har personlig verdi for deg, føler du at aktiviteten bekrefter deg som person eller tar deg mot den du ønsker å være. 3. indre verdi/ interesseverdi: Dette er egenverdien i en aktivitet, altså gleden eller engasjementet aktiviteten i seg selv kan skape. Tenk deg en aktivitet der du glemmer tid og sted, og bare nyter å gjøre nettopp dette, enten det er snakk om å gå en tur på fjellet, male et maleri, være med noen du er glad i eller bake for den sags skyld. 4. kostnad: Dette er den negative verdien i aktiviteten/oppgaven, altså hva det koster deg av ressurser, tid, krefter osv å gjennomføre oppgaven, eller hva du er nødt til å prioritere bort av andre ting for å jobbe mot denne verdien/målet.

Ved å alltid jobbe mot nytteverdien, eller de verdiene som verdsettes rundt deg vil du kanskje føle deg tilfreds, rolig og fornøyd, fordi du gjør de rundt deg fornøyd til en hver tid, og slipper å være redd for å vurderes negativt av de, MEN det er ikke før du jobber mot de aktivitetene som har egenverdi eller presonlig for deg at du vil oppleve den virkelige godfølelsen, og følelsen av mening og mestring. Motivasjonen og engasjementet for slike aktiviteter kommer helt naturlig, og du trenger ingen belønning eller å ¨tjene¨ noe på disse, de gir deg mer enn nok bare ved at du deltar i selve aktiviteten. Tenk så god en følelse da? Å kjenne seg ¨hel¨ bare fordi du fyller livet ditt med ting du vet at er viktige for deg? Selv om kostnadene her kanskje er store i form av at du må bryte med gamle vaner, gå utenfor de forventningene andre har til deg og prioritere ned andre områder i livet som du føler at andre kanskje skulle mene at du burde vektlegge, vil uansett belønningen med all den gode mestringsfølelsen og engasjementet gjøre at det er verdt det. Endringer er alltid tøffe i startfasen, og frem til vi har klart å etablere nye vaner, men samtidig vil du se tilbake på denne ¨krevende perioden¨ og den ekstra innsatsen som en liten dråpe i havet når du videre opplever effektene av endingene på livskvaliteten. Kanskje trodde du at du hadde det greit nå, men jeg kan love deg at du får øynene opp for hvor mye bedre det er mulig å få det!

En av grunnene til at vi kanskje legger bort dette med å bli bevist våre verdier tror jeg kan handle om frykt. Frykt for å oppdage at: ¨oi, jeg er vist på helt feil sted i livet. Jeg har valgt en jobb/studie som ikke reflekterer hvem jeg er eller hva jeg står for i det hele tatt, men har latt meg påvirke av hva andre måtte mene at er gode yrker¨. Vi er redde for å måtte gjøre endringer fordi endringer rett og slett er noe ubehagelig og krevende. Vi mennesker liker det faste og trygge, og søker mot dette. Men hva om det å jobbe i tråd med verdiene er den løsningen du trenger for å få det bedre med deg selv? Å ikke lenger trenge å søke utover for bekreftelse, å jage etter å bli sett eller akseptert på grunn av prestasjonene dine eller måten du ser ut på, men å kjenne på roen om at det du prioriterer er godt nok – fordi du vet at dette er det som betyr noe for deg. Er det ikke da verdt ubehaget en endring medfører i starten? En annen stor fordel med å være bevist sine verdier er at en er mye mer klar over er HVORFOR du har det dårlige perioder, eller ikke har det så bra. Ved å reflektere over om måten du lever på gjennspeiler verdiene dine kan du lett sette fingeren på hvorfor du kanskje ikke har det optimalt. At arbeidet føles som et evig mas, at det er vanskelig å enten kutte ned på overtrening, eller å i det heletatt komme seg på trening. Selvfølgelig er du ikke motivert til å jobbe med noe du ikke bryr deg om! Eller på den andre siden; kanskje overtreningen er et tegn på at du VET at noe burde gjøres annerledes, men likevel ikke tørr å kjenne etter hva, og derfor velger å ¨løpe bort fra problemene¨?

Det er lett å tenke at hverdagen du lever nå er den andre forbinder med deg – og den du forbinder med deg selv, men hadde det ikke vært greit å finne ut hvem du faktisk er? Ikke den personen miljøet rundt deg forventer at du skal være? Selvfølgelig er det skummelt å gi slipp på det trygge – å stå uten ¨fast grunn¨, men kanskje er det nettopp dette som skal til for at du finner deg selv på ordentlig, og virkelig får kjenne på hvor godt livet kan være?

Kanskje er det ikke frykten som hindrer deg i å utforske verdiene, men du vet bare ikke hvordan du skal ¨nå inn¨ for å finne du ut? Mange opplever at bevisstheten her kommer først når en opplever en traume, eller står i situasjoner der en virkelig må jobbe for å finne meningen i livet – det en orker å kjempe for selv om livet er vanskelig der og da. Andre opplever at en kommer til en punkt der en må gjøre en endring, fordi det rett og slett ikke ¨går ann¨ å fortsette slik som før. Heldigvis trenger det ikke å gå så langt før du endrer noe, eller finner ut av hva verdiene dine er. ¨Forebyggende arbeid¨ er ofte det beste, og det å sette av litt tid til å tenke over dette lønner seg i lengden om du IKKE vil gå på en slik smell. Her har du noen ulike spørsmål du kan tenke gjennom for å utforske litt mer hva nettopp dine verdier er:

1. Hvilke ting må være tilstede for at du kjenner at du har det virkelig bra? – Trenger du famile og venner rundt deg for å få fram godfølelsen, er nok trygghet og stabilitet viktige verdier for deg. Kjenner du derimot at du er på topp når du utfordres, og pusher deg selv i nye utfordringer på jobb eller trening? Ja, da er nok selvrealisering noe som er viktig for deg.

2. Hva du misunner andre for? – Ofte bunner misunnelse i beundring. Vi misunner de som har det vi ønsker oss rett og slett! Har du en venninne du nesten irriterer deg over hvor flink er og som gjør det bra med studiene? Mye trolig handler denne irritasjonene/misunnelsen om at du og ønsker å prestere og bli bekreftet i kunnskaps- sammenhenger, fordi utdanning og kunnskap er viktige verdier for deg.

3. Hvilke drømmer har du for fremtiden? Hva vil du oppnå? Hva vil du huske når du ser tilbake på livet du har levd? – Om du har en drøm innerst inne om å gjøre det stort som leder – ja det er nok jobbe en viktig verdi for deg, og noe du burde prioritere UTEN å ha dårlig samvittighet for alle de andre områdene dette kanskje medfører at du må prioritere ned. Kanskje drømmer du heller om å stifte familie og bare leve et ¨helt vanlig A4 liv¨ – da er nok trygghet viktig for deg, og du burde ikke gå å tenke at du er dårligere enn andre fordi du ikke er typen som løper ut på byen i helgene, eller jobber 10timer overtid i uka for å klatre i rang på jobben.

4. hva lengter du etter i livet ditt nå? Hvordan ville en ønske-hverdag for deg sett ut, og hva skiller denne fra hverdagen din slik den er nå?

5. kjenner jeg etter hva jeg egentlig vil, eller lar jeg andres forventninger styre hva jeg velger å gjøre?


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now