• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

ER KUNNSKAPEN MAKTEN DU TRENGER FOR Å FÅ KONTROLL OVER SYKDOMMEN?

21.september 2016

Hvor skal du finne styrken til å kontrollere sykdommen når den stormer som verst? Når den roper til deg hvor lite du er verdt, at du må i det minste klare å kontrollere maten og treningen når du ellers ikke får til en dritt. Hva skal du liksom argumentere mot med da? Når du i flere år har latt deg lure, og begynt å tro på disse ¨sannhetene¨ sykdommen har skapt?

Mine to beste verktøy har vært kunnskap og åpenhet. Åpenheten har gjort at jeg har klart å ta imot den støtten jeg har trengt for å komme meg ¨på beina¨ . Den har lært meg at jeg ikke er alene om å ha hatt det tungt, og at det er lov å være ¨den svake¨ som trenger de rundt seg en periode, fordi du kommer styrket ut av det og kan gi tilbake når du har ting på plass igjen! Den har vist meg at det kan gi så mye fint å slippe folk inn. At det er mennesker som virkelig bryr seg om meg, og at det ikke bare er for å være snill at de spørr hvordan det går. Den har vist meg at meningen med livet kanskje ikke er å være best til alt, men at det er mer enn nok så lenge du er nære de du er glad i. At dere kan støtte hverandre, trøste hverandre og le med hverandre. Det føles kanskje helt jævlig å være en den som tenger de rundt nå uten å kunne gi så mye tilbake. Å sette seg i en situasjon der en bare må ta imot det en får av støtte og omsorg for å prøve å snu ting. MEN det er så uendelig mye bedre enn å bare gi opp alt! Kanskje er det du som trenger andre nå, men når jeg en dag blir frisk kan du vise at du er den beste støttespilleren de kunne fått tilbake! Vi er alle bare mennesker, noen ganger må man være svak for å kunne lære av det, og deretter bli en enda bedre person enn man var i utgangspunktet

I det siste har jeg også tenkt mye på om at økt kunnskap om sykdommer som spiseforstyrrelser, angst og depresjoner føre til at færre unge blir syke? Eller det å vite mer om hvor viktige ulike matvarer er for at kroppen skal fungere og hvordan prosessene i kroppen faktisk foregår?

Jeg vet ikke om dere har hørt om debatten om det å innføre psykologi som et fag i skolen, men jeg merker jeg faller mer og mer mot tanken om at dette faktisk hadde vært fornuftig. Jeg vet at for min egen del kunne kunnskap om sykdommen, om mat, om kroppen og om psyke i starten av sykdomsforløpet bidratt til at ting ikke eskalerte, og at jeg falt så langt ned som det jeg gjorde.

Nå i ettertid har også det å oppsøke god kunnskap om nettopp disse tingene i stor grad bidratt til å bli frisk. Det er liksom lettere å stå mot de syke tankene når du vet du har gode argumenter mot de syke sannhetene du har skapt deg.

Men det finnes et men her. Kunnskapen må komme fra kilder som vet hva de snakker om, og ikke for eksempel blogger som bare synser rundt det med kosthold, mental trening og trening ellers.

Kunnskapen har gitt meg ¨makt¨ til å avvise ¨faktaene¨ sykdommen legger frem om at livet ikke går ann å leve uten kontrollen den gir deg, eller at du kommer til å ese ut om du ikke løper flere timer hver dag og kanskje også spiser pizza på lørdagskvelden. Jeg har lest utallige artikler, bøker og historier om andre som har kjempet samme kamp som meg – og vunnet over sykdommen. Funnet et liv som faktisk er mye finere uten denne forbaska kontrollen! Det har gitt meg håp for at det er mulig også for meg, og ikke minst motet til å tørre å prøve. Jeg har også lest utrolig mye om matvarer, lært meg om kroppen både fysiologisk og psykologisk. Hvordan tanker, følelser, biologi, hormoner osv kan være med på å styre oss. Hvor viktig det er at kroppen får den maten den trenger for at alle både organer, nervesystem, muskler og hjerne skal fungere som ¨normalt¨. Hvorfor de ulike næringsstoffene (BÅDE karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler) er viktige for oss, og ikke minst hvordan tankene kan styre oss – eller vi kan styre dem ved å bli bevist dem, ved å bruke teknikker for å styre dem i den retningen vi ønsker heller enn å la de styre oss.

Grunnen til at jeg skriver nettopp dette er at DU og kan finne styrken til å kontrollere sykdommen slik jeg og mange andre har gjort, men du må tørre å utforske de sannhetene sykdommen har lagd for deg. Du må tørre å være sårbar, og å slippe de rundt deg inn. Ingen klarer sig hele livet uten støtte fra andre, heller ikke du. Ikke gi opp kampen selv om du vet det er vanskelig. Jeg lover deg at du vil bli overrasket over den viljen og styrken som finnes langt inne i deg på veien ut av sykdommen!

Runder av med noen litt mer konkrete tips:

1. Les bøker, hør podcaster, les artikler/innlegg om andre som har vært gjennom det samme – gode bøker her: ¨Spring for livet¨ av Kristin Roset, ¨Hvis jeg forsvinner ser du meg da¨ av Kristine Getz (hun kommer forresten med ny bok nå veldig snart som jeg gleder meg masse til å lese) ¨Kjære¨ og ¨Evig søndag¨ av Linnéa Myhre (hun kom også akkurat med ny bok jeg gleder meg til å lese) ¨sterk/svak¨ av Psykiater Finn Skårderud

– bra podcaster her: https://itun.es/no/2IpZbb.c?i=1000371224019 (Pia og psyken med Linnéa Myhre som gjest) https://itun.es/no/2IpZbb.c?i=1000368596289 (Pia og psyken med Finn Skårderud som gjest) https://itun.es/no/4yS_ab.c?i=1000371936384 (¨bra damer¨ med Guri Solberg, der hun snakker med Ingeborg Senneset)

– fine blogginnlegg og artikler: http://heleneragnhild.blogg.no/1474451297_sunnhetsforstyrret.html http://springerinne.blogg.no/1460286594_du_kan_d_av_anoreksi.html http://www.kk.no/meninger/la-oss-snakke-om-depresjon-39583 http://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/Det-som-ikke-dreper-deg-kan-medfore-alvorlig-benskjorhet_-en-odelagt-forbrenning-og-infertilitet-Kristine-Getz-12732b.html http://kristinegetzit.com/blogg/2016/7/11/mer-fornuft-1 http://www.nettros.no/aktuelt/ordetsmakt/

Her er en oversiktsside over alle ariklene hos nettros.no: http://www.nettros.no/spiseforstyrrelser/artikler/

Både Ingeborg Senneset (http://surfer.blogg.no, og kommer snart med bok!), Kristine Getz (http://kristinegetzit.com), Linnéa Myhre (http://www.linniiie.com) og Kristin Roset (http://springerinne.blogg.no) skriver i tillegg til bøker noen utrolig inspirerende blogger, der de deler mye fornuftig om å komme seg tilbake til et friskt liv.

2. snakk med folk som kan det med ernæring og psyke, og lær av dem! – Om du ikke skulle ville ta mot behandling hos en psykiatrisk institusjon så oppsøk i det minste en ernæringsveileder eller lignende og prøv å øk kunnskapen om hvorfor vi TRENGER de ulike matvarene og ikke bør unngå dem. – Om du ikke vil snakke med en psykolog kan du kanskje ta kontakt med noen andre du vet har slitt, men som er friskere nå? Jeg vet vertfall at jeg stiller opp uansett, hvis noen som sliter kommer til meg og vil snakke. – Både nettros.no og iks.no har også både nettsider med mye nyttig info og en bekymringstelefon/ samtaletelefon du kan ringe dersom du sliter og trenger noen å snakke med. Dessverre er det sånn at helsenorge har lange køer for å komme i behandling, og det å heller snakke med noen å prøve å snu ting før det går virkelig ille er den største tjenesten du kan gjøre deg selv! Det er ofte lettere å snakke med noen som har er «utenfra» hvis du syns det er vanskelig å ta opp problemene med dine nærmeste.

3. unngå å lese blogger som ¨synser¨ om hva som er riktig mat og trening, men les heller de som har en skikkelig utdanning på området (ernæringsfysiologer) – Her har jeg noen jeg tørr gå 100% god for, blant annet heleneragnhild.com , http://spisogyt.blogg.no lindastuhaug.noog http://marenaasen.noractive.no. Alle er utrolig kunnskapsrike jenter, men som samtidig formidler viktigheten av at maten også skal handle om kos og glede. Ikke minst er de supersøte jenter, som virker tvers gjennom snille og gode!

Det med kunnskap rundt mat skjønner jeg at kan slå begge veier, og det å vite mer kan og føre til at en blir enda mer opphengt i det med å spise riktig/feil mat osv. Dette er noe jeg syns Kristine Getz belyser bra i denne artikkelen: http://www.klikk.no/kvinneguiden/annonsesamarbeid/matro/oppgjor-med-mathysteri-1690488.ece

Likevel tror jeg at det for mange ville hjelpe å vite for eksempel hvor viktig det er med fett for at hjernen skal ha normal funksjon, hva en for lav fettprosent vil gjøre med tankene dine (sikter muligens til enkelte ¨fitnessforstyrra¨ folk her) eller at det å over få i seg for lite karbohydrater over tid kan føre til sykdom som binyretretthet og alle de langvarige helsemessige konsekvensene som kommer som en følge av feilernæring eller undervekt. Mange av jentene jeg snakker med har heller ikke begrep over HVOR MYE en faktisk må spise når en skal opp i vekt, spesielt om en alltid velger de magre variantene.

Hovedpoenget her må vertfall være at du skal fokusere på å få i deg alle de næringsstoffene du vet kroppen trenger, som DU liker å spise og mat som gjør at du blir glad og har overskudd. IKKE fokusere på alt som ikke er lov, eller som er «farlig» å spise.

Her er noen fine innlegg Helene Ragnhild, Spisogyt, Linda og Maren har delt om ulike matvarer, og deres «funksjon» for en god helse og velfungerende kropp: http://heleneragnhild.blogg.no/1471532634_nr_er_det_best__spise.html http://heleneragnhild.no/okt-fertilitet/ http://spisogyt.blogg.no/1452789781_hvor_mye_protein_tren.html#comment http://heleneragnhild.no/avokado-for-fertilitet/ http://heleneragnhild.blogg.no/1474307468_19092016.html http://www.lindastuhaug.no/2016/08/25/10-matvarer-som-burde-inkluderes-kostholdet/ http://www.lindastuhaug.no/2016/09/14/det-evige-kalorisporsmalet/ https://gladkropp.no/2013/05/15/hvorfor-trenger-vi-karbohydrater/ http://marenaasen.playblogg.no/2015/10/29/hvorfor-jeg-ikke-er-vegeterianer/

Her er og en episode av ingefær podcast der fantastiske Sara belyser tema om stress, lavkarbo, for mye trening og bivirkningene dette kan ha for helsen: https://itun.es/no/TDN7-.c?i=1000368272609

4. les blogger med oppskrifter på mat du faktisk får lyst til å kose deg med, uten at det er for ¨skummelt¨ i starten. – det er ikke noe vits å skulle gape over for mye av gangen, med å plutselig skulle presse deg til å spise alt som ikke har vært lov med en gang. Da er sjansen stor for at endringsprosessen blir alt for ubehagelig og du faller tilbake til gamle mønstre. Ta det gradvis og i ditt tempo, og heller innfør endringer du klarer å vedlikeholde over tid, og innfør nye endringer når du mestrer de første du innførte. – Boggene jeg nevnte over har masse fine og sunne oppskrifter som gir god næring men likevel mye kos. Selvfølgelig er det fint å kunne si ja til et ¨vanlig¨ kakestykke når du er i bursdag hos bestemor etterhvert, men i starten er det å bare bli vant med smakene og det å tørre å skulle spise lit utenfor de faste mønstrene mer enn bra nok!

5. Husk alle gangene du har vist deg selv at du er sterkere enn sykdommen tidligere! – For hver gang du vinner over de syke tankene blir du sterkere, og tankene/sykdommen svakere. Husk alt det vanskelige du har klart til nå, og all styrken det og har krevd av deg. Du har det i deg om virkelig bestemmer deg! Husk at det ikke bare er kunnskapen du får fra andres erfaring, fra studier eller fra fagbøker som øker. Kunnskapen du har om deg selv vil også øke underveis i tilfriskningsprosessen. Jeg har bl.a skrevet om hvordan det å øke bevisstheten og kunnskapen rundt sine triggere og symptomer for å forebygge skikkelige tilbakefall her: http://fridaaustmo.playblogg.no/2016/08/19/hvordan-ser-livet-egentlig-faut-etter-at-en-er-¨frisk¨-fra-en-spiseforstyrrelse/


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now