• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

FINNE SEG SJÆL

22.mai 2016

Har du noen gang tenkt over at vi ofte setter merkelapper på oss selv ut fra ting som egentlig bare utgjør en liten del av oss? Hvor mange sier ikke ¨jeg er bare ikke en sånn som… ¨ heller enn å faktisk gi det en sjanse og prøve. Jeg har selv stemplet meg selv som mange ting de siste årene, og på grunn av disse merkelappene satt begrensninger for meg selv. Jeg har for eksempel merket meg selv som ¨hun som trener masse¨ og derfor følt at jeg har måttet leve opp til dette stemplet – fordi det er BARE det jeg er, alle andre sider har jeg glemt helt bort, og fokuset har kun ligget på å være ¨hun som trener masse¨. Jeg har og opplevd å hele tiden blitt merket som ¨hun syke¨ og at folk ikke ser annet enn sykdommen når de ser meg. Det er fælt å si det, men dette følte jeg faktisk aller mest på da jeg var innlagt hos BUP, som egentlig skulle ha vært de som viste hvor viktig det er å fremme de andre sterke sidene en har for å jobbe seg mot å bli frisk.

Innenfor utviklingspsykologien snakkes det mye om ¨fixed¨ og ¨growth¨ mindsets (Dweck et al, 1997), som kort fortalt handler om at en ser på evner som noe en har, og som ikke kan forbedres i særlig grad (fixed) eller at en via læring og å prøve seg på utfordringer kan utvikle evner en ikke viste at en hadde, eller å forbedre eksisternede evner (growth). Mange studier har her blitt gjort av Carrol Dweck og medarbeidere, og her har de fleste studiene vist at dersom en har et growth mindset vil en i mye større grad vise innsats, engasjement og utholdenhet når en møter utfordringer, og at en i mye større grad klarer å lære av sine feil heller enn å tenke at feil gjør at en er en dårlig person, enn om en har et fixed mindset. (Disse fordelene er vel ikke bare å forrakte eller?)

Jeg tenker at det å sette merkelapper blir litt det samme som å innta et ¨fixed mindset¨ her, nettopp fordi en tenker at disse merkelappene definerer en som person, at dette ikke er noe en kan forandre på i særlig grad og at i stor grad unngår ting som kan ¨true¨ disse sannhetene som etterhvert skapes om ens personlighet.

Det jeg egentlig vil få frem er at vi ikke bør drive å sette merkelapper på oss selv. Vi er så mye mer enn bare en ting, og disse merkelappene blir ofte et hinder for oss fordi vi bruker de som unnskyldninger for å gå ut av komfortsonen, og heller holder oss til de tingene vi er trygge på. Kanskje klarer vi aldri å finne ut hva vi egentlig liker, eller hvem vi egentlig er nettopp fordi vi ikke tør å prøve fordi vi tenker at vi ¨ikke er en sånn person¨. Vi som lever i et så fritt og fint land som her i Norge har faktisk alle muligheter til å bli akkuret den perosnen vi ønsker å være, så hvordan kan vi da la den mulighetn gå fra oss med å merke oss selv sånn?

Her om dagen så jeg et så fint sitat som fikk meg til å tenke en del, det lød slik ¨recovery isn´t about getting back to how you were before. It´s about building something new¨. Jeg har ofte bekymret meg over at jeg ikke alltid husker hvem jeg var før jeg ble syk. At jeg ikke lenger husker hva jeg likte å gjøre, hva jeg likte å spise osv før trening ble eneste hobby og mat ble noe jeg spiste for næreingsinnholdet heller enn smaken. Sitatet fikk meg til å innse at jeg ikke trenger å bekymre meg for dette. Jeg trenger ikke å leve opp til alle merkelappene jeg har satt på meg selv, eller alltid gjøre det jeg tror folk forventer av meg for den sags skyld. Jeg har faktisk muligheten til å VELGE hvem jeg vil være. Hvilke egenskaper jeg vil utvikle, hvilke verdier jeg vil stå for, og det samme gjelder DEG. Du trenger ikke være den samme som du alltid har vært hvis du egentlig har lyst til å prøve noe nytt, prøve å gå en litt annen vei enn det alle forventer.

Selvfølgelig er det skummelt å tenke på at ¨kanskje vennene mine bare liker meg sånn jeg er nå¨, eller ¨de liker meg bare om jeg gjør sånn¨, MEN er det da de folkene du vil omringe deg med? Hadde det ikke vært fint at de rundt deg heller får frem nye sider ved deg, og får deg til å være i stadig utvikling ved at du stadig blir utfordret og lærer nye ting? At du hele tiden har muligheten til å jobbe mot å bli en bedre versjon av deg selv?

Nå snakker jeg bare for min egen del, men jeg er vertfall ferdig med å leve under de merkelappene jeg selv og sykdommen har satt på meg. Jeg vil finne ut hvem jeg egentlig er – og med det bli den beste personen JEG kan være. Selvfølgelig blir det tøft å ut av komfortsonen, men ¨bare de som tar sjansen på å gå for langt har muligheten til å finne ut hvor langt det er mulig å gå¨ eller hva?


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now