• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

HVA BESTÅR SELVTILLITEN DIN AV?

19.juli 2016

– Når er sist du følte mestring på noe annet enn trening? – Er dagen like fin selv om prestasjonene dine på trening (tid pr. km når du løper eller antall kg. du løfter) er dårlige? – Har du like god samvittighet om du går glipp av en treningsøkt? – Gleder du deg til ferie og avslapping, eller perioder med andre fokus enn trening? – Har du dager der du føler deg bra selv om du ikke har trent eller spist sunt? – Trener du for å føle deg bra eller handler det mer om å se bra ut? – Har du venner/familie du snakker om ¨dypere¨ tema med og ikke bare overfladiske ting som klær, trening, utseendet, sminke eller sosial status og sladder? – Ser du forbi andres prestasjoner og useeendet, og misunner dem for andre grunner enn at du syns de ser bra ut? – Kommer du nærmere de verdiene du tenker at er viktige for deg ved å ha det fokuset du har i livet nå? – Er dette en livsstil som er holdbar på sikt, selv om det skjer endringer i livet ditt som sykdom, graviditet eller endret jobbsituasjon? – Hadde du ønsket at barnet ditt hadde vokst opp til å ha de verdiene du vektlegger, eller med forbildene du har (eller selv fremstår som)?

Hvis svaret ditt er nei på noen av disse svarene håper jeg du tar deg tid til å lese videre, og deretter reflektere litt over hvem du vil være på lang sikt, hva du vil at andre skal huske deg for eller forbinde deg med når de tenker på deg og hvilke verdier du ønsker at livet ditt sentrerer rundt.

Jeg mener IKKE at alle som tenker slik om trening, mat og kropp har en spiseforstyrrelse, men Cynthia Bulik skriver i sin bok ¨The woman in the mirror: how to stop confusing what you look like with who you are¨ skriver at kroppstilliten kan gå til hodet og ta over styringen for selv de mest suksessfulle kvinner på andre områder. Både mødre, forretningskvinner, eliteutøvere og modeller.

Kort forklart skiller Bulik mellom selvtillit og kroppstillit, der selvtilliten handler om tanker du har om personligheten din, dine relasjoner til andre mennesker, dine prestasjoner og dine verdier (din egen oppfatning av deg selv som person). Kroppstilliten handler derimot om hva du tenker om utseendet ditt, om kroppen din, om håret ditt osv. Videre peker Bulik på at kroppstilliten skal utgjøre en liten del av den totale selvtilliten (noe som og støttes av andre selvoppfattelsesmodeller/selvtillitsteorier slik som Harter´s ¨competence motivation theory¨ eller Stanton, Shavelson & Hubner´s ¨contemporary self-esteem theory¨), MEN at mange av oss ikke klarer å skille mellom disse, og at vi dermed lar hele vårt selvverd avhenge av denne kroppstilliten heller enn selvtilliten vi har på andre områder i livet. Hvorfor lar vi denne kroppstilliten styre oss da? Buliks forklaring er at dette på mange måter er det enkleste. Kroppstilliten er mindre kompleks og mer konkret enn selvtilliten. Den er lettere å måle (kg vi veier, cm rundt lårene, km løpt, kg vi løfter i markløft), og det er enklere løsning å fikse noe konkret på utseendet ved å gå ned et par kg eller å kjøpe seg nye klær en føler seg vel i enn å spørre seg hvorfor en egentlig ikke er fornøyd med seg selv eller hvorfor en har behov for å ha stålkontroll over enkelte områder i livet. Dette er tanker Finn Skårderud også fremmer i sin bok ¨sterk/svak¨, der han skriver at den konkrete kontrollen over mat og trening fungerer som en enklere løsning for å takle følelser som ellers kan virke uoverkommelige og skremmende å håndtere, enten det er angst, sorg, utilstrekkelighet eller krenkelse av behov (eller helt andre ting) som er grunnen til at vi ønsker kontroll. Men kan et slikt ytre fokus egentlig gjøre oss lykkelige? Jeg tror ikke det, og flere studier bekrefter dette. Kroppstilliten er uhyre sårbar – den funker kanskje bra når du er i en god treningsperiode, der du er fornøyd med kropp og utseende og presterer bra, men hva står du igjen med når du ikke får trent som du vil fordi du får en skade, skole og jobb krever mer av tiden din eller at du er på ferie og ikke har de samme mulighetene til å trene som vanlig.

Skal du da la hele selvtilliten din falle i grus og føle at du ikke er verdt en drit, og la dette overskygge muligheten til å være en fantastsik venninne, mamma eller kjæreste mens dere er på ferie? Eller en sabla god student eller medarbeider på skole eller jobb?

Sorgen i disse øynene handler like mye om psykisk smerte av å vite at trening og dermed mestring derifra uteblir, som den fysiske smerten jeg også hadde der og da. Nettopp dette er grunnen til at man bør holde selvtillit og selvfølelse adskilt - livet er uforutsigbart, og du kan ikke kontrollere hva som skjer med deg, hva andre tenker om deg eller hva som påvirker prestasjonene dine. MEN du kan kontrollere hva du tenker om deg selv, og du tørre å begynne å tro på at du er verd like mye uansett hvordan du presterer eller ser ut.

Selvfølgelig mener jeg ikke at vi ikke skal tillate oss å føle oss bra fordi vi trener og dermed føler oss sterke og i form og at kroppen er fast og fin. Eller at vi ikke har lov å føle oss bra hvis vi kjenner at kroppen fungerer optimalt fordi vi spiser mat vi vet er bra for kroppen, MEN vi må også huske at vi er så mye mer enn kropp og utseendet. Tenk gjennom hva som er viktig for deg – hvilke verdier ønsker du å vektlegge, hvem ønsker du at andre skal huske deg som, hva du drømmer om å oppnå og hva du er stolt av ved det du allerede har oppnådd på alle områder i livet. La dette være grunnmuren i hvem du definerer deg som, og la kropp å utseende være en bonus som virkelig gjør at du føler deg top notch i gode perioder, heller enn at det er dette som overskygger alt annet og lar der falle helt ned i kjelleren i de periodene dette ikke funker!

Referanser: Cynthia Bulik: ¨The Woman in the Mirror: How to Stop Confusing What You Look Like with Who You Are¨(https://www.amazon.com/Woman-Mirror-Stop-Confusing-What/dp/0802719996?ie=UTF8&qid=1439575620&ref_=la_B005ORMZOS_1_2&s=books&sr=1-2) Finn Skårderud: ¨Sterk/Svak¨ (http://www.adlibris.com/no/bok/sterksvak-9788203391095)


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now