• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

HVA MED ALLE GUTTENE?

9.august 2016

Hva med alle guttene som står timesvis forran speilene på gymmet og pumper biceps mens de spiller selvsikker som bare rakkern, selv om de egentlig står vurderer om de er like flotte som alle andre der? Hva med alle guttene som tror de må trykke i seg kilo etter kilo med tørrstekt biff og brokkoli hver eneste dag for å bli fit nok og BRA nok? Hva med alle guttene som tror det er meningen med livet å bure seg inne på trenignsstudio heller enn å ut å leve livet? Hva med alle guttene som tror at de må ha ¨spisedag¨ for å kunne unne seg mormors gode kake, og som heller unngår å bli med på besøk til familie/venner der det serveres god mat fordi de er redd for å ¨sprekke¨ og sise noe som ikke passer inn i dietten? Hva med alle guttene som ikke en gang kan snakke om sine frustrasjoner rundt det uutholdelige kroppspresset, fordi de ikke kan miste enda mer ¨maskulinitet¨ ved å vise at de også har følelser, at de blir sliten, og også lar seg påvirke? Hva med alle dem?

Det er en kjent sak at spiseforstyrrelser har blitt omtalt som en ¨fink pike¨ sykdom de siste årene. At det har vært mer ¨greit¨ som jente å stå frem med denne sykdommen, noe statistikkene og peker på med tanke på at de her viser at det er et klart flertall av jenter som sliter med spiseforstyrrelser. Men er det egentlig sånn at så mange fler jenter sliter med vanskelige tanker rundt mat, kropp og trening, eller er det bare åpenheten rundt problemene som egentlig skiller forekomsten hos jenter og gutter her?

Slik som ¨Senter for spiseforstyrrelser¨ skriver så er guttenes symptomer på en spiseforstyrrelse litt annerledes enn hos jenter. Gutter får heller den formen for spiseforstyrrelse en kaller ¨megareksi¨, som handler om å bygge mest mulig muskler men samtidig være mest mulig ¨ripped¨ og definert. Dette gjør at en kanskje ikke defineres som undervektig om en veier disse guttene og kalkulerer deres BMI, noe som igjen gjør det vanskeligere for helsevesen og pårørende å gripe inn med tvangsinnleggelse på sykehus fordi vekten er så lav at det er fare for livet.

Men er det negative selvbildet, depresjonene, følelsene av å aldri strekke til, tvangen og kontrollbehovet disse guttene har til mat og trening noe mindre av den grunn? I guess not.

Det at de heller ikke kan snakke om det og bearbeide problemene fordi det er en uskreven regel om at gutter ikke får spiseforstyrrelser, eller at det er et svakhetstegn å slite på denne måten gjør bare vondt værre. Depresjoner og spiseforstyrrelsers beste venn er nettopp stillheten og skammen. Depresjonen vil at du skal tie, den ønsker at du skal grave deg ned i ditt eget mørke hull der alt er meningsløst, og du ikke er verdt en dritt. Spiseforstyrrelsen ønsker og dette, den ønsker at du skal drives av kontrollen og reglene den skaper for mat og trening, og nettopp disse rigide treningsregimene og matplanene er lettere å følge om du sjuler det for andre. Da kan jo ingen andre gripe inn i galskapen! Skammen vokser også til de grader når du tier, og dess lengre du skjuler, dess større blir også skammen. Det er vel flere enn meg som har opplevd å ha gått å skammet seg over noe over lengre tid, men at når en endelig tar hull på boblen er det MANGE andre som sliter med samme problem, og all energien vi har kastet bort på å skamme oss, på å føle oss annerledes og lite verdt har vært bortkastet.

På tide å gjøre noe og snu dette før alle unge gutter tenker at det er normalen å jobbe livet av seg på treningsstudio, spise tunfisk til det tyter ut ørene og generelt gå gjennom livet å ha det kjipt fordi det er sånn alle har det nå til dags? Kan ikke noen tørre å speak the fu** up å si at NEI, det er ikke slik at vi skal gå rundt med en følelse av å aldri bli bra nok. NEI, det er ikke sån at du må gå rundt å takle alle problemene alene. NEI, det er ikke slik at det er meningen at vi skal leve et så begrenset liv, som kun sirkler rundt kropp og utseendet.


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now