• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

KROPPSPRESS

15.januar 2016

Det er utallige foregående debatter om kroppspress i media, på blogger og i samfunnet generelt. Det er vel også liten tvil om at vi har gitt kroppen mye mere makt de siste årene ved å bli mer og mer fokuserte på utseendet, heller enn å fungere på kroppens funksjon slik de gjorde for 100år siden, da kroppen i hovedsak var et arbeidsredskap.

Et ganske nylig studie på på kroppspress (Rysst og Roos, 2014) undersøkte i hvilken grad norske ungdommer føler kroppspress fra sosiale medier (blogg, aviser, reklame) og andre deler av samfunnet som på skolen eller blandt venner. Studiene viste at hele 85% av jentene og 30% av guttene følte på et sterkt press over hvordan deres kropper bør se ut, der de rapporterte om at reklamer og blogger var de størte bidragsyterne til presset.

Selv om dette ¨kroppspresset¨ og ulike image på hvordan vi bør se ut omringer oss til en hver tid har vi faktisk fortsatt et valg om hva vi vil ta inn eller ikke. Vi HAR myligheten til å velge hvilket press vi både legger opp til på oss selv og andre. VI er samfunnet, og det er VI som i bunn og grunn skaper presset. Spesielt når det kommer til hvilke påvirkninger vi utsettes for har vi til en viss grad et valg om hva vi disponerer oss selv for. Vi har muligheten til å velge om vi vil følge instagram-profiler som poster daglige bilder av veltrente kropper med six-pack og vi kan velge å ikke lese blogger som legger ut oppskrifter der det handler om å ha et minst mulig kaloriinnhold i maten. Vi har også et valg om vi ønsker å spise ¨supermat¨ fordi dette vistnok skal være det beste for helsen vår, og vi kan velge om vi ønsker å trene ¨cardio og styrke¨ for å se best mulig ut, eller om vi vil gå på ski i marka med venner fordi det er gøy og gir oss en god følelse ved å både være i bevegelse og nyet godt selskap og fin natur. MEN jeg skal være den første til å inrømme at dette på ingen måte er lette valg å ta.

Å endre presset eller å ikke ¨følge strømmen¨ i hvordan en ser ut ved å passe inn i det vi definerer som normalt virker selvfølgelig helt umulig. Men hva skal til for at presset skal endres? Jeg har vertfall aldri hørt noen som ser på det nårværende kroppspresset som positivt, så hvorfor lar vi det fortsette å dominere oss på den måten det gjør?

Kanskje vi må få erfare hvor godt det hadde føltes å slippe dette presset, men bare kjenne litt mer på hva vi selv ønsker å fokusere på for at VI skal være lykkelige? Kanskje vi heller skal fokusere på det vi merker at har en god innvirkning på oss? Som får oss til å ønske at vi er den beste versjonen av oss selv, heller enn den vi føler at alle forventer at vi skal være?

Jeg vet virkelig ikke svaret på dette, og håper på en måte at jeg har følt mer på dette presset enn det andre jenter og gutter i dagens samfunn gjør, noe jeg selvfølgelig kan skylde meg selv mye for siden jeg har OPPSØKT mye av dette presset på egenhånd via både blogger og instagramprofiler. Men basert på min erfaring har ting allerede blitt lettere etter at jeg har blitt mer bevisst på hvilke påvirkninger jeg oppsøker. Jeg har funnet instagram-jenter som gjør at jeg får lyst til å stråle av livsglede heller enn de som får meg til å ønske at jeg var tynnere eller hadde mer muskler. Jeg har begynt å omgå mennesker jeg merker at gir meg energi heller enn å prøve å passe inn med de jeg tidligere har ønsket å leve opp til forventningene til.

Da jeg var på Gran Canaria nå i julen bodde jeg med fire gutter som driver aktivt med landeveissykling, og jeg merket godt hvor god påvirkning dette hadde på mitt syn på mat og trening. Heller enn å tenke at kalorier var noe en skulle begrense hadde de fokus på å få i seg best mulige og flest mulige kalorier for å kjenne overskudd og kunne prestere – være den beste de kunne være fordi de ELSKER å være i aktivitet og har funnet en idrett som gir dem noe. Og det er hit jeg også ønsker å komme! Og det inspirerer meg så mye å se at det er mulig å leve nesten fritt fra presset i samfunnet – rett å slett ved å oppsøke det i minst mulig grad.

Selvfølgelig er det enkelte ting som er vanskelig å unngå, som reklamer for undertøy med veltrente kropper og reklamer for sunn mat, men en viss påvirkning må vi også tåle.Men det å ha en større trygghet på seg selv som person, og at en er bra nok som en er vil selvfølgelig også gjøre det lettere å ikke la seg påvirke i like stor grad av alt en disponeres for av meninger utenfra. Det å finne denne troen på seg selv er derimot lettere sagt enn gjort. Innenfor idrettspsykologien finnes det utallige modeller som skal forklare hvilke faktorer ens selvtillit avhenger av eller hvordan en skal øke troen på seg selv og egne evner. En av de jeg liker best er Tory Higgins teori som kort sakt handler om at alle har en ¨imagined future self¨ som breksriver hvem vi ønsker å være og hvilke drømmer vi har for livet i fremtiden, men at vi og har en ¨ought self¨ som beskriver den personen vi føler vi må være ut fra andres forventninger. teorien beskriver videre at dersom vi hele tiden evaluerer oss etter ¨ought self¨ i de tingene vi foretar oss vil de følelsene vi sitter igjen med ofte bare være ro dersom vi lykkes eller stress og uro dersom vi ikke lykkes. Om vi heller sammenlikner med ¨ideal self¨ vil vi i større grad få en følelse av glede og lykke dersom vi lykkes, eller å bli lei oss dersom vi mislykkes. Noen andre fine modeller er Harter, Hubner og Fox sine ¨multidimentional models of self-concept¨ som kort sagt beskriver at vår globale selvtillit avhenger av alle områdene vi kan føle mestring på i livet vårt, både det generelle selvbildet (hvor mye vi føler oss verdt ved å BARE være oss, uavhengig av prestasjoner) og hvordan vi mestrer ulike områder som jobb, skole, famile, venner og sport, samt hvordan vi ser ut.

Jeg skal ikke påstå noe sikkert, men for meg virker det vertfall logisk at om en heller jobber mot å gjøre ting som tilfredsstiller ens ¨ideal self¨ heller enn ¨ought self¨ vil en sitte igjen med en mye bedre følelse i etterkant, samt at en i mye større grad aksepterer at den en selv ønsker å være er bra nok, og ikke at det nødvendigvis er det beste om en alltid er den andre ønsker at en skal være. Det å tørre å prøve seg på nye ting, og å innse at en har flere kort å spille på, både ved å finne ut de ulike egenskapene folk setter pris på hos deg ved å tørre å søke tilbakemelding fra venner og familie, samt å finne sider av deg du ikke viste du var god på ved å faktisk prøve nye ting, vil den ¨globale selvtilliten din¨ også øke, siden denne som sagt avhenger av ALLE områdene du bruker tid på i livet ditt. Det å bli bevist på sine sterke og svake sider, og akseptere at vi alle har våre styrker og svakheter kan og være med på at du i større grad finner en viss trygghet på deg selv, fordi DU er flink på det noen andre er mindre flinke til, og at dette er med på å gjøre at du er deg.

Selvøføgelig hjelper det også med et sterkt og godt støtteapparat rundt seg når en skal finne tryggheten på seg selv og livsgleden igjen, og jeg kan ikke få sagt det nok hvor takknemlig jeg er for å ha den familien jeg har, som gjør det lettere for meg å tro på at det er bra nok å «bare» være meg. Takknemlig for å ha de vennene jeg har, som viser meg hvor fint livet kan være om en slipper opp kontrollen, gir litt faen og bare lever. Jeg er så takknemlig for å ha dere som en del av livet mitt!

Jeg er og veldig takknemlig til et par jenter som ikke en gang er klar over det selv. Jenter som enten gjennom å dele sin historie eller bare ved sin utstråling gjør at jeg får lyst til å leve et liv JEG er fornøyd med, og ikke et som baserer seg på hva andre tenker om utseende, hva en bør gjøre eller hva en skal mene og føle. For å nevne noen så har bloggene til Kristine Getz (http://kristinegetzit.com), Kamilla Kolvig (kamillak.com), Tonje Næss (http://tonjenaess.playblogg.no) og Kristin Roset (http://springerinne.blogg.no), instagremprofilene @annikencsovik, @katarinasollid, @mathildejohnsen og @camilla.seem, podcastene ¨ingefær¨ med Sara Lossius og ¨treningspodden¨ som gis ut i sammarbeid med Shapeup virkelig fått meg til å innse at livet handler om mye mer enn å være flink med mat og trening fordi andre forventer det eller for å se bra ut, men å heller flytte fokus mot å mestre nye ting og trene fordi det gir en god følelse!

Dere alle INSPIIRERER MEG til å bli frisk – å bli den beste personen JEG kan være, ikke sammenliknet med hvordan andre er.

Jeg VET at alle ikke er like heldige, men gjør deg selv den tjenesten å ikke bruk tid og krefter på de som trekker deg ned, og tørr å slippe de som virkelig bryr seg om deg å løfter deg opp mer innpå deg. Vær bevist over hvilke påvirkninger du utsetter deg selv for og tenk over hvem du er heller enn hva samfunnet mener er normalt. DU fortjener å ha det best mulig!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now