• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

NÅR TRENING, MAT OG KROPP BLIR TIL KM, TRENINGSTIMER, KG, GRAM OG KALORIER

25.juli 2016

En nyere studie har vist at 14% av jenter som driver idrett på høyere nivå har en klinisk spiseforstyrrelse (ref: Norges idrettshøgskole). Jeg vil tro de fleste disse jentene kom inn i idretten fordi de syns det var noe gøy å drive med og at idretten fremmer mestringsfølelse, samhold og glede. Desverre er det slik at en spiseforstyrrelse ofte endrer ens syn på mat, trening og kropp drastisk. Trening går fra gøy til tvang, og en fokuserer på å telle antall km løpt/syklet, antall treningstimer i uka, antall kg løftet osv fremfor å trene fordi en får en god følelse av det, har det gøøy eller fordi en ønsker en god helse, å bli sterkere eller raskere. Ofte blir trening den eneste grunnen til at en og kan unne seg mat i det hele tatt. Maten går fra å handle om å kose seg, spise det en liker og føler seg bra med, til å handle om hvor mange kalorier en får i seg av de ulike typene mat, og hvilke næringsstoffer (protein, karbo, fett, vitaminer) Synet på kropp går fra å handle om hvilke muligheter en velfungerende kropp kan gi oss til å være aktive, være sosiale, kjenne, utforske, oppleve og utfordre oss selv, til å handle om at kroppen er noe du kan kontrollere (og her: redusere)

Jeg har tidligere skrevet om at en søker kontroll over mer konkrete faktorer slik som trening, mat og kropp fordi det er andre områder i livet en føler at en ikke har kontroll over. Eller at det er lettere å fokusere på de konkrete tingene en kan måle osv, heller enn å kjenne på, og håndere vanskelige følelser og de virkelige problemene (se her for tidligere innelgg: https://www.fridaaustmo.com/single-post/2016/09/23/HVA-BESTÅR-SELVTILLITEN-DIN-AV). Skårderud snakker og i sin bok Svak/sterk om ¨alt eller intet prinsippet¨ som en ofte ser hos de som utvikler en spiseforstyrrelse. Dette handler om at en utvikler en relativt svart-hvitt tankegang når det kommer til mat å trening, som i bunn og grunn kommer av et veldig behov for kontroll/kontrollere seg selv. At en for eksempel er redd for å ikke klare å slutte å gråte om en først starter, og derfor ikke gråter i det hele tatt. Eller at en er redd for å ikke klare å stoppe å spise om en starer – og derfor dropper å spise i det heletatt. Her råder altså intet prinsippet. Med treningen er det derimot motsatt – her blir en ofte redd for å bli for glad i å ta det rolig om en unner seg en dag fri fra trening og skulle ønske flere slike dager (og i den sykes hos: bli lat), derfor satser en heller her på alt prinsippet og legger inn så mye trening som mulig.

Da jeg var på mitt værste handlet treningen kun om å løpe/sykle lengst og hardest mulig og å forbrenne flest mulig kalorier i løpet av en dag. På matfronten prøvde jeg å overleve på så lite som mulig hver eneste dag, og det jeg spise skulle bestå av så å si bare proteiner, siden fett og karbohydrater ble omtalt som ¨farlig¨ hos ulike ¨leirer¨ innenfor kosthold og trening. Dette førte til at jeg for det første ødela kroppen min helt. Jeg hadde konstant skader, og livsgleden var helt borte og depresjonen ble et faktum. Mange av skadene og slitasjene jeg påførte kroppen sliter jeg og med den dag idag. Dette synet på trening, mat og kropp ødela også alt jeg hadde av treningsglede og matglede, da alt etterhvert handlet om tvang og telling. Jeg har brukt lang tid nå i ettertid, både på å bli glad i trening og mat igjen. På treningsfronten har det krevd en lang periode der jeg holdt meg helt unna både pulsklokker, treningsplaner og treningsdagbok, men heller flyttet fokus på å trene akkurat det jeg har lyst til den dagen, og å ¨presse¨ meg selv til å trene sammen med noen heller enn alene slik t jeg ikke sitter med full kontroll over hva som skal trenes. Det å trene sammen med noen er jo dessuten MYE gøyere har jeg funnet ut nå i ettertid. Jeg trener fortsatt uten en plan, og prøver å la treningen være et sted der jeg kan slappe av, nyte og bare gjøre det jeg syns er gøy. Gjerne ved å utfordre meg, se hva jeg klarer og å føle mestring, og gjerne ved å gjøre aktiviteter jeg tidligere ikke har gjort så mye. Som så mange andre har jeg forelsket meg i styrketreningen, mye fordi den gjør at jeg virkelig får kjenne at kroppen fungerer, at jeg har energi og krefter og ikke minst ingen vondter, slik jeg ofte hadde da jeg trente mye utholdenhet. Det at jeg har tvunget gjennom så mange timer på sykkelsetet eller i joggeskoene påvirker nok også til at disse aktivitetene frister litt mindre, siden dårlige minner sitter i bakhodet. Pulsklokka bruker jeg av og til som et verktøy for å se hvor langt jeg har løpt/syklet, eller farten jeg holder (pacingen), men å bruke den som mål på hvor mange kalorier jeg har forbrent i løpet av dagen – og dermed har ¨lov¨ til å ¨unne¨ meg er noe jeg ALDRI ønsker å gå tilbake til.

Her vil jeg gjøre obs på at jeg på ingen måte mener det er kun negativt å trene etter en plan, logge fremgang i treningen eller bli mer bevist over hva en spiser. Dette er supre verktøy for å både motiveres og opprettholde en sunn og aktiv livstil så lenge en klarer å se at verden ikke handler KUN om mat og trening, men at det er rom for endringer og dager der en heller har fokus på andre områder i livet som famile, jobb, venner, skole eller å bare slappe av og reflektere over ting. Det er når en ikke lenger klarer å holde en sunn balanse mellom å være veldig bevist over matinntak vs. det å kunne kose seg litt ekstra og det trene fordi det gir en god følelse og er bra for kroppen vs. at det blir en ting en ¨må¨ gjøre for å ha det bra med seg selv hver dag, jeg mener at det kanskje er på tide å reflektere over synet du har fått på mat, kropp og trening.

Under har jeg skrevet 10 Typiske faresignal på at tankegangen endrer seg rundt det med mat, trening og kropp: 1. En er mer opptatt av hvor mange km en har løpt/syklet eller kalorier en har forbrent enn hvor god treningen har vært, eller i hvilken grad vil gjøre at en presterer bedre 2. en legger opp treningen etter hvordan en kan få trent mest mulig eller forbrent mest mulig kalorier helller enn å tenke på hvilken trening kroppen har best av, hva en faktisk har lyst til å trene eller hvilken trening som i størst grad vil forbedre 3. Maten handler om å enten få i seg minst mulig kalorier eller en viss mengde proteiner, karbohydrater eller fett etter hva som er ¨lov¨ den dagen (gjerne kalkulert etter hvor mye du har forbrent gjennom trening) 4. En logger treningstimer veldig nøye og er veldig opphengt i at treningen må gjennomføres akurat etter planen (eks. når det kommer til antall repitisjoner, km løpt osv) 5. unngår sosiale settinger der en ikke kan bestemme mat selv 6. prioriterer treningen fremfor alt annet 7. unngår å spise tidlig på dagen fordi en vil ¨spare¨ kalorier til kvelden slik at en vet at en ikke får i seg for mye 8. teller gjerne kalorier og er veldig opphengt i å ikke spise mat som inneholder mye kalorier pr. gram. 9. begynner å sortere ut enkelte matvarer fra kostholdet, gjerne de som inneholder mye fett eller karbohydrater 10. trener aller helst alene, slik at en har kontroll over hvor mye og hardt en trener, og hvor mye energi som forbrukes

Hva kan en gjøre for å bli glad i trening og mat igjen? 1. legg bort treningsplaner, pulsklokke/GPS en periode – gjør det du har lyst til der og da, og kjenn at du bygger et overskudd av treningen heller enn å konstant presse gjennom det du har tenkt selv om du ikke har lyst, eller at kroppen sier stopp

2. Tren sammen med noen eller vær med på gruppetimer/løpegrupper – å ikke skulle planlegge og kontrollere hva du trener til en vær tid, men bare bli med på det opplegget som lages av andre kan faktisk føles veldig deilig og befriende etter perioder der treningen kun har vært styrt av planlegging og måling opp og ned – gjør at fokus også flyttes over på å være sosial og ha det gøy med treningen sammen heller enn at treningen er ¨straff¨ for noe du har spist eller for at du skal kunne ¨unne¨ deg noe etterpå

3. prøv nye treningformer – her har du ikke tidligere resultater du kan fristes til å sammenlikne med, og bare det gjør det lettere å slappe mer av å tenke at du bare får gjøre ditt beste. Du får og utfordret deg på nye måter og dermed kjenne en mestringsfølelse du kan leve lenge på. – Det er jo heller ikke til å stikke under en stol at det er når du prøve nye ting at fremgangen er størst i starten, og du vil mest trolig både bli veldig motivert og kjenne masse treningsglede på grunn av nettopp dettte.

4. Spis nok mat! – dette kan gjenntas i det uendelige: om du vil ha det gly på trening MÅ du ha energi og overskudd til å trene! – alt av resultater vil og utebli om du ikke spiser nok, og det er faktisk mindre gøy å trene om du føler du faktisk blir i dårligere form, eller at alt er bare tungt og vondt underveis.

5. Fokuser på å få i deg nok næring og hvilke matvarer du vet gjør kroppen din godt – både i form av god smak og gode matopplevelser og i form av bra fett, proteiner, karbohydrater og vitaminer som du vet kroppen trenger for å fungere optimalt

6. Ikke ha ja og nei mat – ingen matvarer er kun usunne eller kun sunne, det handler om så mye mer enn næringsinnhold! – det handler og om opplevelsen rundt maten (sosialt) og hva du liker å spise og blir glad av. Alle kropper fungerer dessuten ulikt, og reagerer ulikt på ulik mat. Finn heller det din kropp trives med, og prøv å drit litt mer i hva andre skulle si at er det beste å spise så lenge du gjør det som er rett for deg

7. vær litt mer snill mot deg selv og legg bort alt eller ingenting-tankegangen – alle gjør feil, har dårlige dager eller tar dårlige valg. Det er totalen som teller tilslutt uansett, så prøv å ta gode valg de fleste dager og la deg selv få rom og tid til å gjøre feil eller rett å slett bare drite litt i alt i blandt, UTEN å banke opp deg selv for det etterpå. Mest trolig vil dette føre til at viljestyrken din og motivasjonen blir mye høyere ellers, og siden fallhøyden reduseres blir det og mye gøyere å utforske nye ting.


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now