• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

NYTT ÅR = NYE MÅL?

2.januar 2016

Når er det godt nok? Når skal vi tenke tilbake på et år å minnes det som det beste vi har hatt heller enn å si «neste år skal bli det beste jeg noen sinne har hatt»?

Jeg har ikke tellingen på hvor mage år jeg har bestemt meg for at i år – i år skal alt bli så mye bedre. Jeg har utallige ganger bestemt meg for å bli frisk, bli best på skolen, den beste datteren/venninnen eller best i sport. Jeg kan aldri husket å ha tenkt at jeg er fornøyd med den jeg er og det jeg har. Jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal slutte å søke utvikling og å bli den beste versonen av oss selv, men hadde det ikke også vært godt å kunne kjenne at man er fornøyd akkurat slik ting er der og da, at en har det en trenger og er stolt av det en har oppnådd? Være takknemlig for det en har heller enn å alltid skal ønske seg mer?

Ofte handler nyttårsforsett om å nå mål som helt egentlig gjør at en tror en passer bedre inn i bildet på hva andre forventer av deg. Ønsker for eksempel de som skal bli mer definert, tynnere eller i bedre form dette fordi det innerst inne betyr mye for dem, eller fordi samfunnet har et vist kroppsbilde på hvordan en bør se ut? Det å ha mål som egentlig er basert på å leve opp til det vi føler andre forventer vil både føre til at en mye lettere mister motivasjonen og at vi lett gir opp når vi ikke får det til – fordi det innerst inne ikke betyr så mye for oss. Slik har det også vært for meg når jeg tidligere har bestemt meg for å bli frisk. Jeg har rett og slett gjort det for at jeg har følt at det er det som har skullet til for at andre skal like meg bedre og at alle har forventet det av meg. På lang sikt har dette aldri fungert, og jeg har falt tilbake i gamle spor relativt kjapt. I år har jeg derimot bruk mye tid for å tenke på hvorfor det betyr noe for MEG å bli frisk, og valget jeg har tatt med å nok en gang søke hjelp, ta tak i sykdommen, slippe kontrollen og bli 100% frisk. Jeg føler for første gang at jeg gjør dette for MEG og ingen andre, og for første gang har jeg også troen på at jeg virkelig kan bli helt frisk!

For at en skal holde fast ved en mål,og fortsette å jobbe målrettet selv når en møter vanskeligheter har utallige studier vist at de målene som kommer innenfra er de som har mest effekt over tid (ref: Gould, 2010) Derfor er det viktig å tenke på hva DU innerst inne vil, hva som innerst inne betyr noe for DEG, og hvilke verdier målene dine fremmer om du skal finne et motiverende mål. Veldig få er bevist over sine verdier, men ved å sette av et par minutter på å tenke over hva som virkelig betyr noe for deg i livet, hva som gjør at du er på ditt beste og føler deg bra kan man vertfall bli litt mer bevist på det.

Ta deg derfor noen minutter å finn ut hva som skal til for at DU trives og har det bra. Kanskje er det små eller ingen endringer som skal til for at det nye året skal bli like bra som dette? Eller kanskje det er vanskelige og store endringer som å ta tak i en spiseforstyrrelse, komme seg ut av forhold en vet påvirker en negativt eller tørre å endre studie eller jobb for å trives bedre? Uansett er det viktig å huske at det både er lov å ta valg som føles egoistiske, eller å tørre å være fornøyd med det en har. Det viktigste er at du har det bra – det er uansett først da at du også kan påvirke andres liv i virkelig positiv retning!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now