• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

TERROR, TAKKNEMMELIGHET OG ¨SUNN FORNUFT PLAKATEN¨

20.juli 2016

Når en hører om alt det forferdelige som skjer rundt om i verden om dagen er det lett å miste litt piffen og tenke at ting virker meningsløst. Det er lett å grave seg ned å tenke at det ikke nytter uansett når det skjer så onde ting i verden og når vi ser hvilken retning verden utvikler seg i. Jeg skulle ønske jeg hadde mye klokt å si om dette, men det har jeg desverre ikke. Det eneste fornuftige jeg kan komme med her er at om vi alle bare kunne brukt dette til å sette litt ekstra pris på livet, tenke litt mer over hvor heldige vi er og hva vi er takknemmelige for så kommer det vertfall noe positivt ut av alt det tragiske. Verden vil vertfall ikke bli bedre om vi bare graver oss ned i alt det triste og glemmer å også se alt det positive rundt oss!

Selv om mediene selvfølgelig retter fokus på alt det triste som har skjedd i verden den siste tiden må vi ikke lukke øynene for mye av det positive som også skjer i media. En av disse tingene som har skjedd den siste tiden som jeg vil løfte frem er publiseringen av ¨sunn fornuft plakaten¨ (http://sunnfornuft.unitedbloggers.no/fakta-om-blogger-og-spiseforstyrrelse/), som er et samarbeid mellom Susanne Kaluza som har fått med seg United Influencers, Kvinneguiden, Bonnier Media og Aller media og har også samarbeidet med psykiater og ekspert på spiseforstyrrelser Finn Skårderud/Villa Sult.

Det var på ingen måte bloggere eller media som gjorde at jeg utvilket en spiseforstyrrelse, men da jeg først hadde blitt syk fungerte bloggerne som å helle bensin på bålet, og jeg ble viklet enda mer inn i de syke mønstrene. Jeg elsket å ha konkrete retningslinjer og tips for trening og kosthold å gå etter, og tall på vekt, kalorier osv å sammenlikne med. Jeg slukte det jeg kom over av slanketips, treningstips og oppskrifter med lavest mulig kaloriinnhold rått. Jeg prøvde å følge dem alle til en hver tid, men etterhvert som det bare ble flere og flere av dem hver eneste dag ble det etterhvert uutholdelig – noe som gjorde at jeg fant ut at det letteste å forholde seg til var å bare spise minst mulig og trene mest mulig slik at risikoen for å spise noe noen hevdet at var ¨feil¨ mat eller ikke trene noe noen mente var bra trening var minimal. Likeell fortsatte jeg å lese bloggene og jeg hadde og faste rutiner med blogger jeg trykket inn på i en fast rekkefølge, til faste tidspunkter hver eneste dag – ofte i forbindelse med de få måltidene jeg inntok hver dag. Dette for å sammenlikne mine porsjoner med vedkommende sine porsjoner og vurdere vår treningsmengde opp mot hverandre. Jeg kunne og finne på å sitte å se på det de koste seg med om de var så gale at de ¨skeiet ut¨ med en proteinbrownie EN HELT VANLIG ONSDAG!! (se ironien her), og deretter tenke at de var så heldige som kunne gjøre sånt uten å legge på seg av det – noe jeg var overbevist om at ville skje dersom jeg gjorde det samme.

I prosessen for å bli frisk har jeg blitt mye mer bevist over hvilke kilder jeg velger å søke info fra til en hver tid, og jeg har og hatt perioder der jeg har kuttet ut det å lese blogger eller bruke instagram i det hele tatt. Jeg har jobbet mye med å finne ut av, og bli sikrere på hvilke verdier som er viktige for meg, hvilket forhold jeg ønsker å ha til mat og kropp, hvilken mat kroppen MIN fungerer best på, hvilken trening kroppen MIN funker best på og generelt skjønt at jeg ikke ønsker at mat og trening er det livet mitt skal handle om eller det som definerer meg, men at folk heller tenker på meg som en omsorgsfull, smart og snill person heller enn supersunn og sprek. Som en følge av at jeg har følt meg ¨sterk¨ nok (nok tro på meg selv og hvilke verdier jeg vektlegger) til å ikke lenger sammenlikne meg med de bloggene jeg leser i like stor grad eller la det at andre ser sånn eller sånn ut, løper så fort eller løfter så tungt gjøre at jeg føler meg dårligere eller styggere har jeg igjen begynt å lese en del blogger, og har også sett den positive påvirkningen både bloggere og instagrammere kan ha. Dette er jenter som inspirer meg og motiverer meg til å stadig utvikle meg og bli den beste versjonen av meg selv ved å fremme gode verdier, sunne tanker om mat og trening og er positive forbilder for kropper som har det bra og er i balanse.

Jeg har tidligere skrevet om kroppspress i sosiale medier her: http://fridaaustmo.playblogg.no/2016/01/30/433/, der jeg nevnte noen av de bloggene/instagramprofilene jeg føler at er god og motiverende påvirkning for meg. Her har jeg bl.a nevnt kamillak.com, Tonjenaess.playblogg.no, @annikencsovik (instagram), piaseeberg.no, @camilla.seem (instagram) @katarinasollid @mathildejohnsen, @torunnytrehus og @treningspodden (i tillegg til selve podcasten) som inspirerer meg og motiverer meg mye når det kommer til trening og et sunt kroppsbilde i det daglige. Når det kommer til å få bra og kunnskapsrik input om mat og kosthold leser jeg gjerne bloggene heleneragnhild.no, saralossius.no og hennes podcast ¨ingefær¨ og marenaasenaasen.playblogg.no. Andre blogger som har skrevet om det å bli frisk fra en spiseforstyrrelse slik som Kristine Getz (kristinegetzit.com) og Kristin Roset (springerinne.blogg,no) har hjulpet meg mye i prosessen til det å bli frisk, ved å dele tanker de har jobbet med underveis i prosessen, vise at det er mulig å få det til men og har vært ærlige om at det er en vanskelig prosess.

Slik som de bak sunn fornuft plakaten også fremmer på sine hjemmesider, utvikles spiseforstyrrelser på grunnlag av mange ulike faktorer og ikke bare på grunn av påvirkning av bloggere, MEN tallene fra ulike undersøkelser viser at det er en tydelig link mellom medias påvirkning, og unge jenter og gutters syn på egen kropp. Ulike undersøkelser viser blant annet at:

1. En undersøkelse fra SIFO av elever i videregående skole opplyser 85 prosent av jentene og 30 prosent av guttene at de opplever kroppspress.

2. 50 prosent av jenter sier at bloggere er den faktoren som sterkest påvirker kroppspresset de opplever

3. Blant informanter i alderen 13-23 år opplyser 87 prosent av de kommer kropps- og utseendepress fra blogger. 45 prosent av informatene oppgir at de sammenlikner seg med bloggerne

4. I den samme undersøkelsen sier halvparten av informantene at de synes det er viktig å være «veldig sunn» og trene mye som en følge av blogglesing. 33 % av har prøvd ulike typer dietter eller kosthold funnet på blogger, 40 % av har slanket seg og 17 % sier de ønsker seg kosmetisk kirurgi som en følge av blogglesing

5. 74 prosent av forbrukere sier at de blir påvirket av sosiale medier når de tar beslutninger.

På bakgrunn av disse undersøkelsene og tilbakemeldinger fra både blogglesere, pasienter hos psykiatere med ulike former for spiseforstyrrelser og bloggeres egne erfaringer har altså plakaten blitt utviklet, og disse 10 punktene fremmes her:

1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.?? 2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre. 3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong. 4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere. 5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for. 6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger. 7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen. 8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i bikini er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv. 9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep. 10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer: 116 123. De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no.

Flere bloggere som bl.a. Springerinne (http://springerinne.blogg.no/1468343226_nr_bloggarar_pverkar_.html) og Kristine Getz (http://kristinegetzit.com/blogg/2016/7/11/mer-fornuft-1) har skrevet så fine innlegg om plakaten på bloggene sine, og jeg anbefaler å gå inn å lese mer her. Videre snakker Sara Lossius med Susanne Kaluza om plakaten og bloggeres påvirkningskraft på denne ukens episode av Ingefær podcast som du kan høre her: http://saralossius.no/2016/07/12/ingefaer-podcast-sommerbonus-susanne-kaluza-og-sunn-fornuft-plakaten/.


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now