• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

TRENINGSINSPIRASJON – POSITIVT ELLER IKKE?

25.august 2016

Alltid når jeg legger ut bilder av at jeg trener, hva jeg spiser eller hvordan kroppen min ser ut fører det til tanker om hvordan dette kan påvirke andre. Det jeg ønsker er jo å spre et budskap om at det er mulig å få tilbake et sunt forhold til mat og kropp. At det å være frisk ikke trenger å bety at en ikke kan trene eller spise sunt mesteparten av tiden. At det går ann å trene bare fordi en syns det er gøy, sosialt eller at det gir en god følelse i kroppen – både av at den fungerer helsemessig og skape en følelse av mestring.

Jeg vet og hvor lett det er å både tolke, og bruke slike bilder feil, spesielt om den som legger den ut skriver eksakt matmengde, hvor mye en har trent osv. For en som er syk blir dette en slags ¨oppskrift¨ på hvordan en bør leve, og en glemmer konteksten og alt den en IKKE vet om forbildet/bloggeren som legger ut bildene og skriver. Da jeg var syk brukte jeg også mye tid på å søkte etter ¨treningsinspo¨ og ¨diettvennlig mat¨, og jeg oppsøkte kilder som på ingen måte påvirket meg positivt. De fleste studier som gjøres på området bekrefter også at vi i stor grad påvirkes av de kroppsidealene media fremstiller, for eksempel dette studiet av SIFO som viste at: 1. 85 prosent av jentene og 30 prosent av guttene at de opplever kroppspress. 2. 50 prosent av jenter sier at bloggere er den faktoren som sterkest påvirker kroppspresset de opplever 3. Blant informanter i alderen 13-23 år opplyser 87 prosent av de kommer kropps- og utseendepress fra blogger. 45 prosent av informatene oppgir at de sammenlikner seg med bloggerne 4. I den samme undersøkelsen sier halvparten av informantene at de synes det er viktig å være «veldig sunn» og trene mye som en følge av blogglesing. 33 % av har prøvd ulike typer dietter eller kosthold funnet på blogger, 40 % av har slanket seg og 17 % sier de ønsker seg kosmetisk kirurgi som en følge av blogglesing 5. 74 prosent av forbrukere sier at de blir påvirket av sosiale medier når de tar beslutninger.

Hargreaves & Tiggerman (2002) sine studier viste og at dess mer sammenlikning en utsetter seg for (eks. gjennom sosiale medier) også fører til et økt behov for sosial sammenlikning, og økt misnøye med egen kropp (i større grad hos jenter enn gutter).

Hvem en sammenlikner seg med spiller og en stor rolle i forhold til hvordan du ser deg selv. Velger vi forbilder som er på et mye høyere nivå, og at våre prestasjoner aldri når opp til deres er det klart at vi heller aldri blir fornøyde med oss selv. Tenk også gjennom hvilke områder du faktisk ønsker å invistere mye tid i, og prestere best mulig på (fordi de betyr mye for DEG, ikke fordi andre forventer at du skal prestere her). Juster forbildene dine både etter nivået du har i dag, og de områdene du vektlegger. Ingen er verdensmester i alt – det handler om hva en prioriterer, og det sier seg også selv at en som nettopp har startet med noe ikke kan sammenlikne seg med eliten på dette området. (Noen litt mer konkrete tips om dette har jeg skrevet her: http://fridaaustmo.playblogg.no/2016/07/21/hvem-du-velger-a-sammenlikne-deg-med-avgjor-i-stor-grad-hvor-fornoyd-du-er-med-livet/) Vi har hedigvis blitt mye flinkere til å sette fokus på denne påvirkningen sosiale medier har på oss, blant annet gjennom prosjekter som ¨sunn fornuft- plakaten¨ som jeg har skrevet mer om her: http://fridaaustmo.playblogg.no/2016/07/17/terror-takknemmelighet-og-¨sunn-fornuft-plakaten¨/

Treningsinspirasjon på den ¨riktige¨ måten kan jo på den andre siden også bidra til så mye positivt! Folk finner motivasjon til å ut å røre på kroppen, tørre å bryte bariærer via andre oppfordringer og utfordringer, folk kommer i kontakt ved å trene sammen, og mange vennskap bygges.

Jeg unner alle å finne tilbake til en psyke der trening fungerer som et positivt innskudd til både fysisk og psykisk helse, men syns bare det er så utrolig vanskelig å vite hvilken påvirkning som er god påvirkning her. Det finnes nok heller ikke her noen magisk oppskrift for alle, men her har jeg vertfall skrevet om hvordan jeg fant tilbake treningsgleden: http://fridaaustmo.playblogg.no/2016/07/25/nar-trening-mat-og-kropp-blir-til-km-treningstimer-kg-gram-og-kalorier/ Det aller viktigste må vertfall være: fokuser på aktivitet som gjør deg glad og som gjør at du trives med deg selv! Om andre trives med å trene yoga, og du kun gjør det fordi du vil være som den får du det ikke bra i lengden. Om du kun løper fordi mor eller far mener du burde det vil ikke treningen gi deg energi, men heller gjøre deg sliten og lite motivert. Det er et tydelig tegn på styrke å tørre å gå din egen vei, og det er først da at du virkelig kan få det bra med deg selv igjen, finne tryggheten på at du er bra nok for den du er. Om du aldri prøver dette, men hele tiden skal leve som de andre du ser opp til fordi de ¨har alt¨ finner du aldri ut av om du er bra nok, men må søke ut i prestasjoner og det ytre for å få en bekreftelse fra andre til en hver tid. Tenk så slitsomt det egentlig er å leve slik da? Og for en frihet det er å slippe dette evige jaet om å være bra nok!

Hva tenker dere om den sosiale sammenlikningen som stadig pågår i sosiale medier når det kommer til trening, mat og kropp? Burde vi slutte å påvirke hverandre i det hele tatt, eller er det mulig å skape kun positiv påvirkning dersom vi er mer beviste over hvordan vi påvirker hverandre?


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now