• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Du trenger ikke forstå, bare akseptere at det er sånn

Selv etter at ¨sunn fornuft plakaten¨ ble lansert i sommer er det fortsatt mange som deler både treningsmengde, vekt, og kaloriinntak/innhold på sosiale medier. De aller fleste tror jeg virkelig ikke at mener noe galt med det de legger ut, og jeg skjønner at det er lett å ikke tenke i de baner at slik info kan være med på å gjøre vondt verre for en som sliter med en spiseforstyrrelse. Sykdommen er ulogisk for de som ikke har vært der selv, og jeg klandrer ingen for å ikke forstå, MEN om du bare prøver å akseptere at det er sånn, eller prøver å forstå den sykes ståsted har vi kommet en lang vei.

Jeg må innrømme jeg blir litt provosert når folk skriver at en bare må slutte å sammenlikne seg med bloggeren, og at tallene de nevner i forhold til vekt, kalorier, arm- eller midjemål er bare for deres egen del og at andre ikke har nytte av å sammenlikne seg med dette uansett, for med en spiseforstyrrelse som styrer livet ditt er det faktisk ikke alltid ¨bare¨ å slutte å henge seg opp i disse tallene, eller å slutte å oppsøke disse bloggene.

En spiseforstyrrelse handler i stor grad om kontroll. Kontroll krever noe konkret å forholde seg til, å dermed blir det å telle og måle også svært viktig etterhvert. Telle kalorier inn, teller kalorier forbrent, måle vekt, måle lår, måle midje, måle prestasjoner osv. Tilslutt blir hele dagen et eneste stort regnestykke, og så å si alle døgnets timer går med på å telle og beregne slik at kontrollen bevares. Om du har tid til overs mellom tellingen, treningen og å smile pent og late som alt er greit brukes ofte denne på blogger. Gjerne fitnessblogger som deler gladelig svært kalorifattige oppskrifter med nøye utberegnede kaloriinnhold eller andre gode slanketips og treningstips. Etterhvert blir det blogger du MÅ innom for å se hva de har spist og gjort den dagen, slik at du har noe å sammenlikne deg med, og noe å vurdere deg selv ut fra.

Når han på mølla ved deg løper 10km, må du og løpe 10km, eller aller helst 12km. Om venninna di spiser 2 brødskiver kan vertfall ikke du spise mer enn 1/2 skive, siden hun HELT sikkert har mye høyere forbrenning enn deg. Om planen i hodet ditt sier at du skal trene styrke i 60minutter MÅ du gjøre det for at det skal bli riktig, uansett om du ble ferdig med det du skulle av øvelser etter 57min. Da får du heller legge til noen ekstra knebøy for å fylle tiden slik at regnskapet går opp.

Den lille mengden mat du kan unne deg skal gjerne spises på faste tidspunkt, og kanskje og med spesielle ¨ritualer¨ i forkant og etterkant av måltidet. Etterhvert blir reglene strengere, og om andre spiser både kake, godis eller pizza kan du på ingen måte finne på å gjøre det samme. Du må veie agurken slik at det ikke blir et eneste gram for mye, for da vil du garantert ese ut. Unntak fra reglene tillates på ingen måte.

Slik holder du på dag ut, og dag inn, uansett hvor sliten du er, uansett hvor ulogisk du egentlig skjønner at mange at ¨reglene¨ dine er. Kontrollen har tatt over, og spiseforstyrrelsen befaler at det MÅ være sånn.

Så nei, det er ikke bare å stenge kroppspress ute eller å la vær å "kopiere" andre (eks bloggere) hvis en er så usikker på seg selv at en er villig til å prøve de fleste ¨oppskrifter¨ en finner til lykke, eller om en misliker seg selv så mye at en helst ville vært en annen.

Sykdommen sluker alt av info rått, og former nye strenge leveregler ut fra dette

Jeg vet det ikke er bloggere eller instagramprofiler sitt ansvar hvordan det de legger ut brukes, eller at de på noen måte kan kontrollere dette, men mange som har begynt å vikle seg inn i en spiseforstyrrelse sluker all info rått, og velger å vri og vende p det som skrives slik at de ender opp med enda mer syke slanketips, treningsregimer eller dietter enn det som legges frem i utgangspunktet.

Så selv om du ikke legger ut hvor mange km du har løpt eller hvor mange kalorier det er i de sunne muffinsene du har lagd med bare gode intensjoner, og på ingen måte ønsker å gjøre en spiseforstyrrelse verre for noen vil jeg likevel be deg pent en gang til om å tenke deg om. Ikke alle klarer å håndtere slik informasjon, og den kan også brukes til noe destruktivt og nedbrytende. Jeg vet at spiseforstyrrelser på ingen måte er logisk eller lett og forstå for de som står utenfor, men om du hvil hjelpe å forebygge at enda flere vikler seg inn i et helvetet; tenk deg om to ganger før du legger ut noe rundt mat, trening og vekt på sosiale medier. Det er kanskje ikke ditt ansvar hvordan andre benytter seg av infoen på nettet, men enkelte ganger trenger en en hjelpende hånd i å ¨beskytte seg mot seg selv¨. Det er ingenting i veien for å også ta med seg det positive fra ¨sunn fornuft plakaten¨ og la det gjelde på andre sosiale medier som Instagram og snapchat, og kanskje kan en med det også klare å forebygge at enda fler blir skikkelig dårlige av kroppshysteriet.

Det er faktisk mulig å legge ut trenings- og mat-inspirasjon slik som denne sykt digge frokosten og desserten UTEN å nevne verken hvor mange kalorier eller makronæringsstoffer maten inneholder, eller hvor mange kilometer og minutter en har løpt den dagen. Forsåvidt også bilder av sixpacken eller den veltrente ryggen din. Trenings- og matglede handler om så mye mer enn bare utseende og tall!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now