• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Recoverybook

Er det noe som virkelig inspirerer meg, så er det mennesker som bruker sine egne vonde opplevelser, og snur de til noe konstruktivt og lærer og utvikles på grunn av motgangen de har møtt. Når en i tillegg til å lære av det selv klarer å hjelpe andre med sine erfaringer, og faktisk utgjøre en forskjell for andre i samme situasjon merker jeg at jeg får tilbake troen på hvor gode og fine mennesker faktisk kan være! Idag var jeg så heldig å få møte skjønne Lise som har laget ¨Recovery book¨ som er et verktøy for de som sliter med en spiseforstyrrelse, til å hjelpe å sette tanker og følelser knyttet til maten mer i system, og dermed kanskje gjøre det litt lettere å ta tak i problemene.

Flere av dere har sikkert allerede hørt om ¨recovery book¨, men jeg tenker at det uansett ikke skader å snakke litt varmt om den en gang til! ¨Recovery book¨ er en bok Lise har utviklet som et hjelpemiddel for å bli frisk fra anoreksien som hun har slitt med siden hun var 11år. Hun har selv opplevd at boken har hjulpet henne til å få et mer bevist forhold til hvordan sykdommen påvirker henne, og hvordan hun kontrollerer maten, og jeg har også snakket med flere jenter som har testet boka, og har følt at den har hjulpet dem i kampen mot sykdommen. På hjemmesiden skriver Lise dette: ¨Ett år etter jeg ble søkt til behandling møtte jeg min nåværende behandler. Han tipset meg om å føre matdagbok for å bli bevisst på mine egne følelser og tanker rundt måltid. I starten så jeg ikke helt poenget med det, men etter hvert som jeg noterte så jeg tydelig mine egne mønster og triggere. Jeg så nytteverdien av loggføring, men det ble rett og slett litt demotiverende å notere i ei blank notatblokk. Derfor bestemte jeg meg for å lage min egen Recoverybook. Ei bok som kunne samle alt jeg trengte for å fokusere på å bli frisk, i et innbydende og motiverende design. I utgangspunktet skulle boka kun være til personlig bruk, men nå har jeg selv fått god hjelp av boka og ønsker derfor å tilby den til andre i lignende situasjon.¨ Boken inneholder både sider der du kan skrive ned konkrete mål å jobbe mot, oppgaver for å nå målene og sider for å evaluere uka som gikk. Ikke minst plass til daglig loggføring av matinntak og tanker rundt dette og masse motiverende sitater. Ikke minst er boka fin og se på, enkel å forstå og et hjelpemiddel mange kan bruke selv om en enda ikke er i gang med behandling for en spiseforstyrrelse. Bare boken i seg selv vil selvfølgelig ikke gjøre deg noe friskere, men om du har motivasjonen,og faktisk ønsker å bli frisk er dette et verktøy jeg virkelig har troen på at kan hjelpe deg mye på veien. Det kan både være et supert verktøy å ha med til behandler (dersom du går i behandling), for at behandler lettere vil få innsikt i det som er vanskelig å forklare rundt HVA som er vanskelig med maten, og at det kanskje da blir lettere kan tilpasse og tilrettelegge behandlingen for akkurat deg. Dessuten blir det vanskeligere å ¨skjule¨ eller lyve for både deg selv og eventuelt andre hvis du ser det svart på hvitt på papiret hvor mye rutinene dine og kontrollen over maten begrenser og preger deg i det daglige. Kanskje har du heller ikke vært bevist over hvor mange ¨regeler¨ du har for maten, eller hvor lite logiske disse kan være i et ¨utenfra-perspsktiv¨, fordi det for deg ¨bare må være sånn¨ (sier vertfall sykdommen). Det er noe med det å se sammenhengen mellom følelsene, og hvorfor du tar de ut gjennom maten slik du har gjort til nå. Mange tanker i hodet kan ofte føles som bare et stort kaos, men ved å skrive de ned blir det mye tydeligere for deg hva problemet faktisk er og hva du bør fokusere på å ta tak i. I selve situasjonen med måltider kan det bli for mye å ta tak i der å da, og da kan du skrive og tenke mer i ettertid. Det å skrive logg gjør at du slipper å huske mellom time til time dersom du går til behandlig, og sparer nok mye tid og krefter på å ikke måtte tenke på maten HELE tiden. Og ved å faktisk ha en plan du må forholde deg til slipper du kanskje bruke like mye tid og krefter som det du gjør på å planlegge neste måltid, vudere for og mot hva som er det beste valget, hva som ikke er lov etc. Kanskje er det og lettere å ta tak i ting heller enn å la ambivalensen styre deg og si at ¨det er greit å vente litt til med å bli frisk - ingen merker forskjell uansett¨ når du faktisk har et konkret verktøy å bruke. Å sette tiltakene du gjør for å kjempe mot sykdommen litt mer i et system på denne måten, kan gjøre det lettere å evaluere for både deg og de som eventuelt hjelper deg på veien hva som kan være effektive tiltak, hvilke tanker som er lurt å jobbe med osv.

Det er viktig å huske at selv om det er mange fellestrekk for de som har en spiseforstyrrelse, er det og utrolig mange forskjeller, og mange opplever sykdommen ulikt, har ulike grunner som ligger bak og har ulike ting som ¨utgjør¨ sykdommen (symptomer). Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er riktig verktøy for alle, og noen kan kanskje og føle det triggende å skulle loggføre det de spiser til en hver tid. Men om du føler at tanker og følelser rundt mat og måltider har en tendens til å overbemanne deg, og bli altoppslukende kan det være verdt å gi boken et forsøk, for å se tankene og følelsene litt utenfra når du ikke står midt i det, eks ved et måltid, og hvorfor du kontrollerer maten slik du gjør på grunn av følelser og tanker kan komme litt tydeligere frem! Her kan du lese mer om boken, og eventuelt også kjøpe den:https://www.recoverybook.no


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now