• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Nervebaner og vaner


Viste du at opp mot 90% av dagen til en voksen person består av mer eller mindre faste rutiner? Ikke bare i hva vi gjør, men og i hvordan vi tenker. Vi søker naturlig mot det trygge og kjente for å sette ting i system og skape mønster, slik at ting er forutsigbare og trygge. Det er deilig å vite hva som kommer, og å slippe å utfordre oss selv med noe nytt og usikkert. Grunnen til at vi gjerne gjør de samme tingene og til og med tenker de samme tankene er enkel; de nervebanene som brukes når vi gjør disse faste tingene blir etterhvert mye sterkere enn de nervebanene som brukes lite. Når en nervebane er sterk vil det si at den lettere ¨utløses¨ eller brukes igjen når en er i liknende situasjoner senere. Ut fra et behavoristisk perspektiv kan en enkelt forklart si at en nervebane er linken mellom en stimuli (eks mat) og en respons på denne i form av en følelse eller tanke som dukker opp når vi ser stimulien, eller noe vi assosierer med denne (at man merker at man er sulten, at man frykter maten eller tenker på hvilken mat man kan spise). Hvis du over lang tid har tenkt dårlig om deg selv, at du ikke fortjener å ha det bra, at du er en byrde for andre, eller at du ikke kan spise visse matvarer eller droppe en treningsøkt blir dette etterhvert sannheter for deg, og hver gnag du kommer i situasjoner med stimuli som du assosierer til noen av disse tingene, vil disse tankene relativt automatisk komme i hodet ditt. Har du vært syk i mange år, der du har tenkt syke tanker om mat, trening, kropp og hvordan du ser deg selv vil det faktisk ta tid å endre disse. Kanskje har du vært syk i mange år, og da vil det faktisk ta opp mot flere år før friske tanker dominerer, fordi nye nervebaner må vokse seg sterkere enn gamle. Det er en tålmodighetsprøve å holde seg på riktig spor, og det er lov å ønske å gi opp eller å tenke om det er verdt det. Men prøv å se litt annerledes på det: for hver gang du tenker friske tanker, og hver gang du gjør friske handlinger blir de riktige nervebanene sterkere, og de ¨syke¨ nervebanene svakere. Jeg vet det er lett å tenke at sykdommens tanker og kontroll aldri vil forsvinne, men sakte men sikkert vil faktisk de syke tankene svekkes, og DU blir sterkere. Det er mulig, og jeg heier på deg!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now