• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Egoutvidelse

¨Det du ser i speilet er en refleksjon av hva du føler på innsiden. Liker du ikke det du ser, må du heller fokusere på å endre det du føler, enn å endre det du ser¨. Kanskje litt oppbrukt å si det, men det er også veldig mye sant i det.

Rosenberg (1979) har her kommet med en teori ¨egoutvidelse¨. Egoutvidelse vil si at vi ser på de tingene vi eier/har, eller relaterer oss til (eks. ulike grupper i samfunnet, slekninger, familie og venner, idrett, og ikke minst prestasjoner og utseendet) som en forlengelse av oss selv. At disse tingene på en måte blir en del av oss, noe som gjør at vi både tar oss nær av at andre kommenterer negativt rundt disse tingene, men samtidig ønsker bekreftelse på egoutvidelsene, siden disse er med på å bekrefte oss som person. Siden vi mennesker ofte heller legger merke til ytre ting og bekrefter disse i større grad er det da lettere å søke bekreftelse på at en er bra nok gjennom tingene, enn for eksempel ens egenskaper o.l som folk skjeldnere kommenterer. Nettopp dette kan være med på å forstå hvorfor vi velger å deevaluere indre verdier, men heller fokusere utover, og søke bekreftelse for de tingene vi har eller gjør. Her har vi mer konkrete mål for å måle vår verdi, dersom vi er usikker både på hvem vi egentlig er, eller hvor mye vi er verdt.

Flere andre motivasjonsteorier beskriver at alle mennesker har indre behov for å bli sett, og anerkjent av andre (eks Ryan & Deci, 2000). Det at vi føler at vi ikke strekker til ¨bare¨ ved den vi er, eller at vi eller våre grenser ikke er akseptert og respektert av andre vil da føre til at vi kompenserer på andre områder – som ved å få bekreftelse på ytre og mer konkrete ting. Linneá Myhre sier det fint i sin siste bok når hun skriver ¨hun viste godt at ekte lykke kommer innenfra, men når hun ikke fant den der måtte hun prøve andre steder¨. Å hele tiden søke etter bekreftelse på utseendet og prestasjoner, eller å bruke mat og trening som ¨kontroll¨ over et indre kaos blir likevel en løsning som bare fungerer på kort sikt. Kanskje føler vi der og da at vi er bra nok der og da, men tvert vi er i nye situasjoner der vi ikke har samme mulighet til å hente selvtillit gjennom prestasjoner eller kontroll blir vi utrolig sårbare. Tvert en ikke presterer, ikke har kontroll over mat/trening eller har en dag der en føler en ikke ser bra ut faller en rett ned på bunn, og alt blir plutselig veldig vanskelig. Ikke minst er det utrolig slitsomt å hele tiden måtte prestere, måtte se bra ut, eller må ha kontroll for at en skal være ¨bra nok¨.

Hvis du ønsker å få det bedre med deg selv er det derfor mer riktig å starte på innsiden, med den grunnleggende selvaksepten. HVORFOR du ser på deg selv som mindre verdt enn andre, eller at du ikke strekker til? Vi vil bli likt for den vi er, og det kommer ikke til å skje om du stadig søker bekreftelse på alt du har, heller enn alt du er. Du er deg, og det er så mye mer enn bra nok!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now