• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Kjære helsevesen

Kjære helsevesen; skal man virkelig måtte bevise at en er syk nok til å få hjelp?

Mange av de jeg snakker med, som sliter med spiseforstyrrelser er frustrerte og redde, fordi når de først bryter terskelen og spørr om hjelp, møtes de med at de ikke er syke (dvs undervektige) nok for behandling. Når de først er i behandling og vekten går riktig vei, mister de tilgang på støtte og hjelp, fordi de ser friske ut, selv om det kanskje er i denne perioden de trenger hjelpen aller mest.

Hadde vi ikke blitt enige om at lykke ikke kan måles ut fra ytre faktorer eller hvordan man ser ut på utsiden?

Hvor lenge skal vi fortsette å behandle symptomene (vekt, matinntak, overtrening, oppkast, overspising, rus, alkohol, selvskading, isolering), og ikke problemene som ligger bak symptomene?

Jeg sier på ingen måte at alle helsetilbud i Norge gjør dette, og det finnes og mange gode eksempler på god behandling der ute. Likevel trenger flere å huske at psykisk sykdom er ikke bare symptomene, men og personen bak. Ingen er kun sykdom, og ingen burde behandles som bare "den syke". Selvfølgelig må vi bli kvitt symptomene, men vi kommer nok en del lenger om vi og tar tak i årsaken til symptomene, og finner noe meningsfylt å fylle tomrommet fra det syke med. Hva om vi heller tenker at vi ikke skal fjerne sykdom, eller forebygge selvmord - men heller gi den som sliter en grunn til å ta tak i problemene, eller lysten til å leve igjen?

Når du ser bildene over, som er fra 2år tilbake, ser du kanskje ei sunn og frisk jente som har det bra?

Vel, det er nok ikke sannheten. Her slet jeg mer psykisk enn noen gang, og ville egentlig bare dø.Poenget er; du kan ikke alltid se hvem som har det bra, og hvem som sliter. Husk at mye kan gjemme seg bak et smil, gode prestasjoner og et fint utseende.


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now