• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Hvordan bygger man et godt selvbilde?

De aller fleste av oss lærer mer av det vi selv erfarer, enn det vi blir fortalt. Dette gjelder og når det kommer til å bygge selvbilde: det er ikke nok å bare bli fortalt at vi er flinke eller pene, men vi trenger og å erfare at andre liker oss, vil være med oss og godtar oss for den vi er. Prestasjoner, status og utseende skaper selvtillit, mens selvfølelsen, og tanken om at ¨jeg er bra nok fordi jeg er meg, og ikke for at jeg gjør¨ trenger relasjoner og gode opplevelser i seg selv og med andre for å blomstre. Teorier om selvverd vektlegger at alle har et indre behov for å oppleve et positivt selvbilde, noe som er grunnen til at vi hele tiden vil søke nye strategier for å oppleve dette om vi ikke føler oss bra nok. Problemet er at vi ofte søker bekreftelse på feil område ved at vi også her søker en ytre bekreftelse på utseende og prestasjoner, heller enn å tørre å vise sårbarhet og hvem vi egentlig er. Når utseende og prestasjoner nok en gang settes i fokus kommer personlighet og den vi er i skyggen, og vi vil aldri få den bekreftelsen vi trenger på at ¨du er bra nok akkurat slik du er - uavhengig av utseende og prestasjoner¨. Kanskje kommer det til og med dit at vi tenker at vi ikke er bra nok slik vi er, men blir avhengige av prestasjonene og utseendet for å tro at vi er like verdifull som andre.

Om en ser til forskningen på selvbilde vises det gang på gang at selvfølelsen styrkes aller mest ved å oppleve tillit og tilhørighet til andre, som i stor grad handler om å oppleve at en er meningsfull for noen. Men hvordan få det til i praksis? 1. Være med folk du liker å være med, som du kan være deg selv med og som aksepterer alle følelser og tanker du måtte ha

2. Vær med folk som fokuserer på den du er, og ikke det du gjør 3. Tenke gjennom hva du vil bekreftes for, og hvilke verdier som er viktige for deg å formilde til andre 4. Snakk sammen om både følelser og tanker og ufarliggjøre det å tenke litt negativt eller være trist til tider 5. skap gode minner sammen med andre, men og alene: kjenn på at du får til ting alene, og at du kan ha det fint i eget selskap ved å gjøre noe du vet du liker å gjøre, uansett om det er å bake, se en film, tegne, skrive, gå en tur, synge, danse osv 6. Utforsk nye perspektiver og tanker om ting, og utforsk nye sider av deg selv - kanskje er ikke ting slik du alltid har tenkt?


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now