• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Trening og psykisk helse


Vi hører stadig om at trening både er godt for å redusere stress, bedre selvbilde og generelt gi gode effekter på den psykiske helsen vår. Men viste du at motivasjonen du har for å trene faktisk spiller en stor rolle for hvilken effekt treningen har på den psykiske helsen din? En del studier har sett på dette, og et flertall har kommet frem til at de som trener fordi de ønsker å endre på kropp, vekt og utseende i større grad er relatert til problematiske forhold til mat, kropp og trening på lang sikt, særlig for de som har en lav selvfølelse i bunn. De som derimot trener for å ta vare på kroppen, og å få en god helse er på den andre siden mer sannsynlig å påvirke selvfølelsen og den kroppslige selvtilliten i en positiv retning. Videre finnes det også flere studier som har vist at trening for ytre årsaker faktisk fører til mer stress, enn de stressreduserende effektene trening gjerne kan føre til med tanke på utskillelse av endorfiner og andre lykkehormoner. Vinninga opp i spinninga bokstavelig talt. Egentlig ganske logisk; uansett om en trener fordi en føler det er forventet av en, å føle at en er en verdifull, vellykka og bra person på lik linje med andre, eller trener for å endre seg selv fordi en ikke liker den en er rettes fokus mot det negative, og treningen blir en ¨må¨-oppgave på lik linje med andre forpliktelser som stresser oss i hverdagen. Videre bekreftes bare tankene om at en ikke er god nok slik en er hver økt, fordi det er her motivasjonen ligger. Kroppen mobiliserer stress for å komme ut av situasjonen eller tilstanden som oppleves ubehagelig, og vi ender opp med å både bli mer stressa, og mer bevisst over at vi ikke er ¨bra nok¨. Trener en derimot for å gjøre noe godt for seg selv og sin egen helse vil treningen bli et frirom, der en fyller på energi, gjør noe som føles godt for kropp og sinn som i sin tur utskiller lykkehormoner og reduserer stressnivå. Lystbetont trening der en gjør det en selv vil og fokuset ligger på mestring og bevegelsesglede fører videre til et mer positivt syn på både en selv og kroppen, fordi det handler om å fungere og å ha det bra. Om en først er inne i en negativ spiral der treningen er noe som må gjøres for å være bra nok eller fin nok, er det vanskelig å flytte fokus på kroppens funksjon, det vet jeg. Det tar lang tid, og det hjelper ikke å bare tenke - man må også gjøre noe av tankene i praksis. MEN det er så absolutt mulig! Prøv en periode der du ikke bruker aktivitetsmåler/pulsmåler fanatisk, logger treningen til en hver tid, prøver noen nye aktiviteter eller kjenner etter på dagsformen hva du har LYST til å gjøre av aktivitet. Legg bort vekt og målebåndene en periode og fokuser på de gode følelsene du får i kroppen av å være i aktivitet på sikt. Kanskje går øktene lettere? Du har mer overskudd? Ikke minst; kjenner at trening etterhvert blir noe positivt du ønsker å gjøre, heller enn noe negativt du ¨må¨. Husk at du er så mye mer enn hvordan du ser ut!


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now