• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Like følelser, ulike strategier

June 10, 2019

Jeg har mange ganger tenkt på dette med å velge ulike strategier for å ¨overleve¨  perioder med usikkerhet, eller å regulere vanskelige følelser. De aller aller fleste går gjennom perioder med usikkerhet i livet, og vi benytter oss av mange ulike måter for å håndtere denne. Noen shopper, noen drikker, noen ruser seg, noen spiser mindre, noen spiser mer. Noen kaster opp, noen overtrener, noen jobber seg i hjel og noen prøver å gjøre alt så perfekt som mulig. Noen opplever frykt og angst, noen blir deprimerte, noen tuller det bort, og noen klarer seg helt fint etter kort tid.

Jeg har på mange måter vært heldig som ¨valgte¨ en strategi som i de fleste tilfeller gir krav på god hjelp og støtte for å komme ut fra det. Det er selvfølgelig vanskelig å vite, men hadde jeg for eksempel brukt overspising eller rus for å håndtere de vanskelige følelsene er jeg rimelig sikker på at jeg hadde fått verken hjelpen jeg har fått til å komme ut av det, eller den samme støtten og ¨omsorgen¨ fra nære og fjerne rundt meg.

Vi er mer like enn ulike, og følelsene bak adferden til en som overspiser og en som sulter seg trenger ikke være så ulike som vi tror. Det samme gjelder den ¨flinke jenta¨ som alltid jobber seg i hjel for å få til alt, og rusmisbrukeren som sitter på gata. Måten vi møter dem på i dagens samfunn er derimot ganske ulik, og gir ulike odds for å komme seg videre i livet, og ut fra usikkerheten. Overspising, overvekt, alkohol- og rusmisbruk blir på den ene siden sett ned på, og omtalt som mangel på viljestyrke og disiplin. Slanking, overtrening, perfeksjonisme, arbeidsnarkomani blir på den andre siden idolisert og sett opp til, og omtales som symbol på viljestyrke og ¨vellykkethet¨. Hvorfor? Fordi det er enklere å se på adferd og dømme ut fra det, enn å se på følelser bak adferden og faktisk prøve å forstå de menneskene vi møter. Det betyr likevel ikke at det er riktig!

 

 

 

¨Be kind, everyone you meet is fighting their own battle¨ er kanskje klisjé, men og veldig sant.
Å møte andre med empati krever at vi klarer å sette oss inn i andres ståsted eller følelser. Kanskje sliter vi med å forstå adferden fordi vi reagerer annerledes selv, men følelsene bak, de kan vi ofte kjenne igjen fra oss selv. Møt andre med den medfølelsen og forståelsen du selv ønsker å bli møtt med. Det koster så lite, men kan bety så mye. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now