• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Hvordan hjelpe?

Ikke rent sjelden stikker den dårlige samvittigheten meg over ¨belastningen¨ jeg må ha vært for mamma, pappa, venner og søsteren min alle de årene jeg var syk… Jeg kan ikke en gang tenke meg hvor tøft det var for dem å være vitne til at datteren deres ¨forsvant¨ litt etter litt, og at ingen av de rådene de kom med gikk inn, ellet at ingenting av de de sa og gjorde hjalp noe særlig. Spiseforstyrrelser i alle varianter er ofte noe så komplekst og ulogisk at det ikke er å vente at en klarer å skjønne det om en ikke har opplevd det selv, og jeg forstår så inderlig at det må være urolig vanskelig å ville hjelpe, men ikke vite hvordan du skal nå inn.

Er du mamma, pappa eller venn og bekymret for at barnet ditt (eller en venn) begynner å få et anstrengt forhold til mat, kropp og trening vil jeg anbefale å høre podcastene: ¨foreldrerådet med Episodene spiseforstyrrelser 2 med psykologspesialist Bente Sommerfeldt¨ og ¨Pia og Psyken episode 137 med Erik Newth¨.

Noen oppsummerte råd på tampen: 1. viktigst av alt: dersom du syns barnet virker mer lei seg, ser ut til å ikke ha det så bra, er mindre sosial osv i tillegg til endringer i adferd rundt mat/trening og eventuelle endringer i vekt: ta det opp, og ikke tenk at det bare ¨går seg til¨. Gi tid til refleksjon, vær trygg og vis at du er der om de vil snakke, uansett når og hva det måtte være. 2. Fokus på følelsene bak adferden. Del bekymringen din med barnet, men rett fokus på følelser og ikke adferd rundt mat eller vektendring. Spør om hvordan barnet har det, og om det er noen grunn til at en er mer lei seg. Si at du opplever endringer i humøret og adferden som gjør deg bekymret heller enn å komme med kommentarer på at en spiser for mye/lite eller har gått opp/ned i vekt. 3. Heller si ¨jeg opplever at du oppfører deg annerledes, og er mindre glad og sosial¨ og ikke ¨du spiser mer/mindre og lyver om hva du spiser matpakke når vi ikke ser på¨ 4. lavere terskel for å søke hjelp hos folk som kan dette om det. Søk råd hos de som jobber med dette om hvordan du skal ta tak i ting, eller la noen andre ta tak i problematikken, mens du ¨bare¨

skal være mamma/pappa/venn.


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now