• Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Ansvar for egen helse

Ref podcasten jeg delte tidligere i uka: Hvor mye ansvar har vi egentlig for egen helse? Ofte fremstilles det jo slik at valgene vi tar i det daglige spiller en stor rolle for både helse og velbefinnende. Du vet; unngå å røyke for å ikke få lungekreft. Ikke spise for fet eller søt mat i for stor mengde for å ikke få diabetes, hjerte-kar sykdom, høyt kolesterol osv. Ikke drikke for mye alkohol for å ikke skade nervesystemet, lever og nyrer mer enn vi trenger. Spise riktig mat for å få en god tarmflora som gjør at vi ikke får vondt i magen. Trene regelmessig og ¨riktig¨ for å ha en sunn og velfungerende kropp. Ikke stresse fordi det er dumt både for fysisk og psykisk helse. Det er selvfølgelig mye sant i dette, og jeg er 100% for at vi skal gjøre det vi selv kan, ut fra de forutsetningene vi har for å ha det så bra som mulig, både med tanke på fysisk og psykisk helse. Men, skaper ikke alt dette ansvaret også stress, dårlig samvittighet og skam? Jeg har vertfall kjent en del på skyldfølelse over å ha påført de nærmeste mye unødig vondt med at jeg ikke har ¨tatt vare på¨ egen fysiske og psykiske helse. Ikke minst har jeg kjent på mye skam over å ikke være ¨flink nok¨ til å mestre livet, når det meste egentlig har ligget til rette for at jeg skal gjøre det.

Det er lett å si at en må starte med å hjelpe seg selv på de områdene en sliter med. Enten ved å søke kunnskap på egen hånd, eller ved å søke hjelp fra andre. For kunnskapen er der, så det må vel være vårt ansvar å bruke den og bare være glad og fornøyd? Lett å si, vanskelig å gjøre i praksis, nettopp fordi livet ikke kan kontrolleres. De fleste sykdommer kan vi ikke kontrollere oss unna. Vi kan ikke kontrollere om det skjer en ulykke, eller blir gjort urett mot oss. Vi kan ikke kontrollere slik at livet er på topp til en hver tid, og at de dårlige dagene aldri kommer. Og vi kan heller ikke ta på oss ansvaret for alt dette! Det viktigste uansett er at vi er den vi ønsker å være for andre rundt oss. At vi gir og bidrar til andre, men og klarer ta mot når vi trenger det. At vi respekterer oss selv nok til å se at våre ¨dårlige sider¨ går helt fint, fordi andre kan like oss minst like godt (om ikke bedre) når vi ikke er perfekte. Livet skjer oss alle, og det er jo tross alt ganske fint og 🌸


Join My Mailing List
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now